Vlaamse overheid

Eerste aanvraag tot subsidiëring in het kader van het Kunstendecreet

Op 2 april 2004 keurde de Vlaamse Regering het Kunstendecreet goed. Met dit decreet wordt de beleidsoptie vormgegeven om te werken aan een geïntegreerd en transparant kunstenbeleid dat alle artistieke expressievormen omvat. De eerste dossiers voor vierjarige subsidiëring voor het geheel van de werking in het kader van het Kunstendecreet worden uiterlijk 3 november 2004 verwacht.

Het Kunstendecreet biedt een open en samenhangend kader voor alle kunstvormen: podiumkunsten, muziek, beeldende en audiovisuele kunst, letteren, architectuur, vormgeving en nieuwe media. Het vervangt een aantal tijdelijke sectorale reglementen door één overkoepelende benadering van alle kunsten, met het oog op meer transparantie en objectiviteit.

Naast de administratieve vereenvoudiging van de regelgeving, biedt het decreet ook rechtszekerheid voor sectoren die vandaag ad hoc of via experimentele reglementen worden ondersteund. De reorganisatie van het gehele kunstenlandschap wil zo ook bijdragen tot gelijkberechtiging van de verschillende artistieke disciplines.

Voor alle disciplines wordt in een uniforme subsidieregeling voorzien, gebaseerd op kwaliteitsbeoordeling, en met zowel twee- als vierjarige subsidiëring voor het geheel van de werking en projectmatige subsidiëring. Ook de financiële ondersteuning van internationale projecten, publicaties, steunpunten, en kunsteducatieve of sociaal-artistieke projecten wordt voor alle sectoren op dezelfde leest geschoeid.

Nieuw is dat voortaan niet alleen professionele organisaties, maar ook individuele artiesten gesubsidieerd kunnen worden. Kunstenaars worden dus niet langer verplicht om eerst een organisatiestructuur rond hun artistieke bezigheden te creëren voordat ze voor subsidies in aanmerking komen.

Uiterlijk 3 november 2004 kunnen kunstenorganisaties, sociaal- artistieke en kunsteducatieve organisaties of steunpunten een aanvraag indienen tot vierjarige subsidiëring voor het geheel van hun werking en uiterlijk 1 februari 2005 kunnen ze een aanvraag indienen voor tweejarige subsidiëring voor het geheel van hun werking.
Aanvragen voor subsidiëring van periodieke publicaties voor een twee- of vierjarige periode moeten uiterlijk 15 maart 2005 worden ingediend.

Op de website van de administratie Cultuur (www.vlaanderen.be/cultuur) krijgt u meer informatie over het Kunstendecreet. U vindt er ook de verplicht te gebruiken formulieren en een handleiding die u moet helpen bij de opmaak van uw aanvraagdossier. Een van deze formulieren is het begrotings- en opvolgingsmodel dat de administratie Cultuur samen met Ernst & Young heeft opgesteld. Dit formulier moet het zowel de aanvrager als de administratie makkelijker maken begrotings- en cijfergegevens te verwerken. Het model kan ook voor organisaties dienen als werkinstrument om hun begroting intern te beheren. Tot slot bevat de website nog een aantal vragen en antwoorden over het Kunstendecreet.

Voor meer informatie over het Kunstendecreet kunt u terecht bij Gert Van Tittelboom, woordvoerder van de administratie Cultuur, tel. 02-553 68 63, fax 02-553 69 69, e-mail: gert.vantittelboom@wvc.vlaanderen.be,
www.vlaanderen.be/cultuur


---