Ministerie van Buitenlandse Zaken

ondernemen over de grens

Nederland ondersteunt allochtonen met ondernemen over de grens

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Persbericht

12 oktober 2004

MINBZ: Nederland ondersteunt allochtonen met ondernemen over de grens

De minister voor Ontwikkelingssamenwerking heeft met Stichting HIVOS en Stichting IntEnt op 12 oktober een convenant gesloten voor de uitvoering van het ontwikkelingsprogramma Ondernemen over de Grens. Dit programma is bedoeld om Nederlandse allochtonen meer te betrekken bij de ontwikkeling van ondernemingen in Ghana, Marokko, Suriname en Turkije. Daarmee kan de economische ontwikkeling in deze landen een extra impuls krijgen. Het belang van economische bedrijvigheid voor armoedebestrijding is onlangs nog eens onderstreept in het Wereldbank-rapport Doing Bussiness. In het Nederlands ontwikkelingsbeleid is het stimuleren van bedrijvigheid en eerlijke handel voor de arme landen een prioriteit.

Minister Van Ardenne is blij met deze publiek private partnerschap, waarin vanuit een ontwikkelingsperspectief migranten worden ondersteund om een betekenisvolle rol te spelen in hun herkomstland. De minister waardeert het zeer dat IntEnt en HIVOS met elkaar deze nieuwe uitdaging aangaan.. Van Ardenne: Dit convenant maakt het mogelijk om de verantwoordelijkheid voorde uitvoering van dit succesvolle programma en de uitbouw naar andere landen op termijn over te laten aan het particulier initiatief. Ik ben ervan overtuigd dat dit convenant voor zowel HIVOS als voor IntEnt nieuwe kansen en uitdagingen biedt. Het is de bedoeling dat Stichting HIVOS de financiering van het programma Ondernemen over de Grens geleidelijk van het ministerie overneemt en dat Stichting IntEnt de uitvoering blijft doen.

Het convenant geeft aan hoe de drie partners tot 1 januari 2007 samenwerken in het programma Ondernemen over de Grens. IntEnt is met name belast met de uitvoering van het programma in betrokken landen. Nederlandse allochtonen kunnen in het kader van dit ontwikkelingsprogramma een oriëntatiecursus over ondernemerschap volgen. Ook helpt IntEnt bij het maken van een ondernemingsplan en kunnen startende allochtone ondernemers gebruik maken van ondersteuning bij de bedrijfsuitvoering ter plekke. Indien nodig kan IntEnt middels een daarvoor ingesteld Fonds aanvullende financiële diensten aanbieden. De minister voor Ontwikkelingssamenwerking draagt nog tot 1 januari 2007 financieel bij aan het programma; het is de bedoeling dat HIVOS deze rol geleidelijk overneemt. Na 2007 moet het mogelijk zijn dat Ondernemen over de Grens volledig wordt gedragen door de particuliere organisaties.

In 2004 draagt Ontwikkelingssamenwerking voor Ondernemen over de Grens bij met 1,1 miljoen euro. In 2005 is 0,7 miljoen euro voor rekening van de overheid, en financiert HIVOS 0,4 miljoen euro. In 2006 zal de overheid 0,4 miljoen euro bijdragen en draagt HIVOS 0,7 miljoen euro bij. In 2007 zal HIVOS het totale programma voor 1,1 miljoen euro financieren en zij sluit niet uit dit project ook daarna te blijven financieren.

In het kader van dit samenwerkingsverband stelt de Stichting IntEnt het IntEnt Krediet en Garantiefonds ter hoogte van 1,27 miljoen euro beschikbaar. Minister Van Ardenne heeft voor dit fonds een extra bijdrage van 380.000 euro toegezegd. Het programma Ondernemen over de Grens is in 1997 door Stichting IntEnt en de toenmalige minister voor Ontwikkelingssamenwerking als pilot-programma opgezet. Op de website www.ondernemenoverdegrens.nl is meer te vinden over het ontwikkelingsprogramma evenals voorbeelden van allochtone ondernemers die met dit programma inmiddels een succesvol eigen bedrijf runnen.