NEDERLANDS POLITIE INSTITUUT

NPI: Aanpak Europese criminaliteit gebundeld

De 25 EU-landen gaan grensoverschrijdende georganiseerde criminaliteit meer gezamenlijk aanpakken. Het gaat vooral om georganiseerde misdaad uit Oost-Europa en de westelijke Balkan, drugscriminaliteit, computercriminaliteit (met name kinderpornografie via internet) en valsmunterij (in het bijzonder vervalsing van de Euro). Daarnaast zal er nauwer worden samengewerkt op het terrein van terrorismebestrijding. In de komende tijd zullen concrete actieplannen worden opgesteld en operationele acties worden voorbereid, met ondersteuning van en in samenwerking met Europol. Binnen de EU-landen worden daarvoor gemeenschappelijke onderzoeksteams ingezet, waarbij rechercheurs uit verschillende landen nauw zullen samenwerken. Landen die het meest last van een probleem hebben, nemen het voortouw.

Deze operationele afspraken tussen de politiekorpsen van de EU-landen zijn de uitkomst van de tweedaagse vergadering van de Task Force van Europese politiechefs die op 11 en 12 oktober in Den Haag werd gehouden. De vergadering werd geleid door het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie 2004.

De politiechefs spraken tevens af dat de aanpak op geprioriteerde misdaadgebieden samengaat met het bundelen van de bestaande kennisstructuren (Europol/Interpol). Van deze opzet zal een flinke stimulans uitgaan naar professionalisering op het terrein van training, onderwijs, competentieprofielen, justitiële kennisontwikkeling en communicatie. Vooral bij de communicatie wordt het belang van internet erkend. Het European Police Learning Net, dat in ontwikkeling is en al in twaalf landen wordt gebruikt, zal daarbij een belangrijke rol spelen.

De richting die nu is ingezet door Europese politiechefs zal ook het onderwijsprogramma van de Europese Politieacademie (waarvan sinds 1 oktober j.l. het secretariaat in Bramshill UK is gevestigd) mede bepalen.

De politiechefs hebben met tevredenheid teruggekeken op de aanpak van de Portugese politie tijdens het EK voetbal dit jaar. Door een goed werkend internationaal systeem van informatie-uitwisseling tussen de EU landen en door het hanteren van een toegespitst bejegeningsprofiel (lage zichtbaarheid gecombineerd met vooraf bekendgemaakte tolerantiegrenzen) werden ongeregeldheden voorkomen. De opgedane ervaringen zullen opgenomen worden in bestaande handboeken en op deze wijze volledig beschikbaar en toepasbaar zijn voor andere landen bij toekomstige evenementen.

De tweede dag van de bijeenkomst stond in het teken van terrorismebestrijding. De politiechefs vervullen een belangrijke rol in de voorkoming en bestrijding van terroristische acties. Een plan voor het snel ondersteunen van andere landen bij een terroristische aanval door middel van het sturen van deskundigen en het opzetten van een ondersteunende eenheid, zal worden voorbereid. Ook de samenwerking met de inlichtingendiensten in Europa zal op dit terrein geïntensiveerd worden, waarbij bijzondere aandacht zal worden besteed aan de rol van de politie bij het ontdekken van potentiële terroristische personen (rekrutering).

Dat de Euopese samenwerking nu al vruchten heeft afgeworpen bleek tijdens de Olympische Spelen in Griekenland afgelopen zomer. Ook deze samenwerking werd door de politiechefs positief geëvalueerd. Italië zal de ervaringen gebruiken in de voorbereiding voor de komende Olympische winterspelen in Turijn.
==============================

Noot redactie (