Stichting Bouw Research

SBR introduceert Kwaliteitsselectie Woningbouw

SBR heeft het Nationaal Pakket Duurzaam Bouwen uitgebreid met een 'Kwaliteitsselectie' per pakket. De Kwaliteitsselectie is een programma van de meest populaire maatregelen uit de pakketten. Met deze uitbreiding wil SBR tegemoet komen aan de wensen van de gebruiker richting één pakket voor integrale duurzaamheid. De Kwaliteitsselectie is vooralsnog alleen verkrijgbaar bij het Nationaal Pakket Woningbouw nieuwbouw.

De autoriteit van het Nationaal Pakket Duurzaam Bouwen dat SBR in 1996 introduceerde staat buiten kijf. Het pakket heeft zich ontwikkeld tot een standaardwerk dat een compleet overzicht geeft van alle maatregelen om gebouwen een duurzaam karakter te geven. Uit de markt bereikten SBR geluiden dat de gebruikers de voorkeur gaven aan een werkbaar pakket van maatregelen, die integrale duurzaamheid koppelen aan financiële haalbaarheid. Dat is aanleiding geweest om de Kwaliteitsselectie te introduceren. Per pakket zal er een deelpakket worden geselecteerd uit bestaande maatregelen. De maatregelen in de selectie garanderen extra kwaliteit bovenop de kwaliteit die het Bouwbesluit al biedt. Belangrijk voordeel daarbij is dat de maatregelen in de Kwaliteitsselectie slechts met geringe meerkosten gepaard gaan. Met de geselecteerde maatregelen kunnen gebruikers van het Nationaal Pakket optimaal inspelen op de wensen van de consument. Het gaat dan met name om aspecten als ruimte, indelingsvrijheid, aanpasbaarheid, keuzevrijheid, comfort, gezondheid, onderhoud, materialen, energie en water. Wie de Kwaliteitsselectie toepast kan gebruikers van gebouwen de zekerheid bieden dat het gebouw kan meegroeien met veranderend gebruik en veranderende milieu-eisen.

Verhoging gebruiksgemak

Er is al een Kwaliteitsselectie ontwikkeld voor het Nationaal Pakket Woningbouw nieuwbouw. De selecties voor Woningbouw beheer zijn nog in voorbereiding. SBR verwacht met deze uitbreiding het gebruiksgemak van het pakket aanzienlijk te kunnen verhogen. Zeker ook omdat het Nationaal Pakket tegenwoordig ook verkrijgbaar is als internet-versie. Daardoor kan er veel gemakkelijker worden gezocht naar specificatiebladen en blijft de informatie ook altijd up to date. De gebruikers van het Nationaal Pakket zijn vooral te vinden in de hoek van woningbouwcorporaties, gemeenten, vastgoedbeheerders, ontwikkelaars, architecten, ontwerpers, ingenieursbureaus, aannemers, toeleveranciers en zorginstellingen.