Stadsdeel Geuzenveld/Slotermeer Amsterdam


Illegaal kamperen in de Brettenzone

Deelnemers gevraagd voor panel over handhaving

Stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer gaat in 2005 meer en gerichter letten op het naleven van de regels. Het stadsdeelbestuur heeft in het Programakkoord 2002-2006 aangegeven dat de handhaving versterkt moet worden. Maar welke regels krijgen prioriteit, en waarom juist die regels? Het stadsdeel nodigt bewoners uit hierover in gesprek te gaan.

Wat is handhaving?
Handhaving van wetten en regels staat sinds de vuurwerkramp in Enschede en de cafébrand in Volendam hoog op de politieke agenda. De sociale veiligheid en de leefbaarheid in de stad staat of valt met het naleven van wetten en regels. Zonder handhaving hebben wetten en regels geen zin. Een paar voorbeelden:


* Bewoners bieden hun afval niet op de juiste tijd of op de juiste plaats aan. Hierdoor worden de straten en binnentuinen ernstig vervuild. Het vuilnis trekt ongedierte aan, wat gevaren voor de volksgezondheid kan opleveren. De milieupolitie van het stadsdeel ziet erop toe dat mensen hun vuilnis volgens de regels aanbieden. Als mensen deze regels overtreden, wijst de milieupolitie hen hierop. In het uiterste geval kan de milieupolitie handhavend optreden door de overtreder een boete te geven.
* Iemand wil een balkon aan zijn huis laten bouwen. Hiervoor moet hij een vergunning aanvragen bij het stadsdeel. De bouwinspecteur van het stadsdeel ziet erop toe dat de bouw van het balkon volgens de bouwregels geschiedt. Als de bouwinspecteur dit niet zou controleren, bestaat het risico dat er een balkon wordt gebouwd die niet voldoet aan de voorschriften. In het ergste geval stort het balkon in, met alle gevolgen van dien. De bouwinspecteur kan handhavend optreden, bijvoorbeeld door de bouw stil te leggen bij de constatering van een illegale situatie.

Waarom wil het stadsdeel met bewoners praten?
Het stadsdeel presenteert aan bewoners een aantal thema's op het gebied van handhaving. Daarna kunnen de panelleden aangeven wat zij belangrijk vinden. Het stadsdeel krijgt zo inzicht in wat bewoners belangrijk vinden. Zij kunnen daarbij bovendien aangeven waar de knelpunten liggen in hun eigen wijk.

Het stadsdeel raadpleegt naast bewoners ook mensen die vanuit hun functie met handhaving in de wijken te maken hebben. Hierbij valt te denken aan medewerkers van de brandweer, politie, GGGD enzovoort. Uiteindelijk bepaalt het Dagelijks Bestuur bepaalt welke onderwerpen prioriteit krijgen! De thema's zijn:

Brandveiligheid gebouwen, Afval/ zwerfvuil, Milieuvergunning, Gebruiksvergunning, Openbare ruimte (object- en uitstalvergunningen), Horeca, Bestemmingsplan, Bouw- en woningtoezicht, Loslopende honden/ hondenpoep op straat, Slopen zonder vergunning, Leerplicht, Evenementen, Geweld op straat, Markttoezicht, Bouwprojecten/ bouwputten, Kapvergunning, Vandalisme (overlast jeugd/ hangjongeren), Geluidsoverlast.

De wijjkpanels
De wijkpanels vinden plaats op zaterdag 30 oktober 2004 in de raadzaal van het Tuinstadhuis.


* Panel Geuzenveld: van 10.00 uur tot 12.00 uur (mogelijke uitloop tot 12.30 uur)

* Panel Slotermeer: van 14.00 uur tot 16.00 uur (mogelijke uitloop tot 16.30 uur)

Elke deelnemer ontvangt een vergoeding voor de medewerking aan de bijeenkomst. Wilt u meedoen? U kunt zich aanmelden bij onderstaande contactpersonen.

Contact:
del Valle
M. Blom