Gemeente Amsterdam

Burgerinitiatief in werking
12 oktober 2004 - Djoe Lan Tan

De nieuwe verordening op het burgerinitiatief en het referendum zijn op 6 oktober in werking getreden. Vanaf die dag kunnen burgers in Amsterdam invloed uitoefenen op de agenda van de gemeenteraad.

Een exemplaar van de definitieve verordening is op 11 oktober overhandigd door Burgemeester Cohen en de voorzitter van het presidium, mevrouw Wil Codrington. Zij overhandigden het exemplaar aan vertegenwoordigers van het Amsterdam Initiatief, de groep die aan de wieg heeft gestaan van de nieuwe regeling. De datum is gekozen omdat dit de eerste raadsvergadering is waarvoor het burgerinitiatief geldt.

Burger moet het initiatief nemen

Burgmeester Cohen is blij met de verordening: "Amsterdammers kunnen de agenda van de raad beïnvloeden. Ik hoop dat ze die kans ook zullen grijpen. Want de raad heeft het mogelijk gemaakt, maar alleen als de burger het initiatief ook neemt, komt het burgerinitiatief pas echt tot leven."

Eerste burgerinitiatief ingediend

Enkele burgers voegden woord bij daad en overhandigden 2.200 handtekeningen voor het eerste burgerinitiatief: het grootstedelijk verklaren van Middenmeer Noord. Naar verwachting wordt deze over drie weken in de gemeenteraad behandeld. De gemeenteraad toetst, na advies van de Initiatieven- referendumcommissie, of het burgerinitiatief door kan gaan aan de hand van enkele in de Verordening opgenomen uitzonderingen.

Cohen overhandigt een exemplaar van de definitieve verordening

Het burgerinitiatief en het referendum

Onlangs besloot de Amsterdamse gemeenteraad het burgerinitiatief in te voeren. Het burgerinitiatief geeft burgers het recht om zelf voorstellen op de agenda van de gemeenteraad te plaatsen. Als het burgerinitiatief niet door de gemeenteraad wordt overgenomen bestaat daarna de mogelijkheid voor de initiatiefnemers om over het initiatiefvoorstel een referendum onder alle kiesgerechtigde Amsterdammers te houden. Het geeft de Amsterdammers rechtstreeks invloed op de agenda van de gemeenteraad.

© Gemeente Amsterdam