Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA laakt feitelijke verhoging loonkosten (12/10/04)

Nog voordat de volledige begroting werd voorgesteld, stelt de N-VA vast dat de regering 235 miljoen euro wil halen uit extra belastingen op de ondernemingen. Dit bedrag wil de regering realiseren door een aangepaste inning van de solidariteitsbijdrage op bedrijfswagens. Ook op de bedrijfswagens die niet voor privé-doeleinden gebruikt worden, zullen de bedrijven voortaan een heffing van 33 % moeten betalen. Hierdoor wordt een van de weinige legale middelen om werknemers extra te stimuleren, ernstig ingeperkt.
Dit is wraakroepend. Nu al heeft België, met een verhouding van 263% tussen de bruto- en de nettolonen, de hoogste lasten op arbeid van de hele EU. De feitelijke verhoging van de loonkosten zal het creëren van jobs door ondernemingen nog moeilijker maken. Bovendien zullen de kosten van de maatregel door het bedrijfsleven ongetwijfeld worden doorgerekend aan wie vandaag nog het geluk heeft te werken.

De actieve welvaartsstaat lijkt hiermee verder weg dan ooit. Snoeien in uitgaven is federaal blijkbaar ondenkbaar. De VLD loopt braaf aan het handje van de PS en laat eens te meer de Vlaamse middenklasse betalen.

Auteur:
Co-voorzitter N-VA
Bart De Wever

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be