Wageningen Universiteit

Persbericht Wageningen Universiteit, nr 093wu, 12 oktober 2004

Wageningen universiteit benoemt hoogleraar 'ketengestuurde dierlijke productie'

Wageningen Universiteit heeft onlangs dr. H.A.P. Urlings benoemd tot bijzonder hoogleraar 'Ketengestuurde Dierlijke Productie'. Bert Urlings zal zich met name richten op de ontwikkeling en inrichting van kwaliteitssystemen in de dierlijke productiekolom.

Kennis van de alle fasen van de dierlijke productie tot en met de mens als consument en als burger met een oordeel over de dierlijke productie ('van conceptie tot consumptie') is van groot belang. Dat vereist een brede kijk, vanuit diverse disciplines. De kwaliteit van dierlijke producten, voedselveiligheid, welzijn van dieren, milieu en diergezondheid over de hele keten van de dierlijke productie wordt tegenwoordig beheerst door een scala van kwaliteitsbeheerssystemen. Die kwaliteitssystemen zijn niet statisch maar ontwikkelen zich voortdurend. Daarin spelen de toenemende globalisering van productie en consumptie en de demografische ontwikkelingen, zoals de steeds verder stijgende levensverwachting als gevolg van gezondheidsbescherming en gezondheidszorg, een grote rol.
Vanuit de arbeidsmarkt is een toenemende vraag naar verbreding van het onderwijs in de ketenborging. Het accent van het onderwijs en onderzoek binnen de leerstoel 'Ketengestuurde Dierlijke Productie' zal vooral liggen op het ontwerpen en inrichten van kwaliteitsborgingsystemen in de dierlijke productieketen die aansluiten bij de maatschappelijke ontwikkelingen.
De bijzondere leerstoel is ingesteld op verzoek van Bestmeat Food Group, voor een termijn van minimaal vijf jaar.

Bert Urlings (1959) studeerde Diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht. Daar promoveerde hij in 1992. Tijdens zijn wetenschappelijk onderzoek heeft hij zich, vanaf 1986, gericht op de beheersing van voedselveiligheid en diergezondheid in dierlijke productieketens. Bert Urlings is Diplomate of the European College of Veterinary Public Health.
Sinds april 2002 is Urlings directeur Kwaliteitszorg en Milieu bij het foodconcern Dumeco in Boxtel, dat deel uitmaakt van de Bestmeat Food Group. Daarvoor was hij van 1998 tot 2002 verbonden aan ID-Lelystad, het Instituut voor Diergezondheid en Dierhouderij binnen Wageningen UR. Urlings was daar onder meer verantwoordelijk voor het Voedselveiligheidsonderzoek. ID-Lelystad maakt thans deel uit van de Animal Sciences Group van Wageningen UR.