Wereld Natuur Fonds Nederland

Persbericht van het Wereld Natuur Fonds, 12 oktober 2004

CITES Conferentie: Witte haai beter beschermd

Het Wereld Natuur Fonds is tevreden met de plaatsing van de witte haai op de zogenoemde CITES Bijlage II. Door plaatsing op Bijlage II gaan voor de witte haai strenge regels voor de handel gelden. Bescherming van de grootste roof haai ter wereld krijgt hiermee een impuls. De witte haai wordt niet alleen bedreigd door handel, maar ook door het verstrikt raken in netten van vissers. Het besluit is genomen op de dertiende (CoP 13) CITES Conferentie in Bangkok, het verdrag dat de internationale handel in bedreigde dieren en planten reguleert. Mede op aandringen van het Wereld Natuur Fonds werd eerder tijdens deze conferentie de tropische houtsoort ramin een beschermde positie gegeven.

Betere toekomst voor witte haai
De aan CITES deelnemende landen hebben massaal het voorstel de witte haai op lijst II te zetten gesteund. "Door dit besluit ziet de toekomst van de witte haai er een stuk beter uit", zegt Elies Arps, vertegenwoordiger van het Wereld Natuur Fonds op de conferentie. "Effectieve controle op de handel is belangrijk voor een rondzwervende diersoort als de witte haai".

Vissen op witte haai terugdringen
Het vissen op witte haaien gebeurt vooral voor hun kaken en tanden. Deze worden als 'souvenir' verkocht aan toeristen. De vinnen worden verkocht voor de productie van haaievinnensoep. De waarde van deze producten vormt een stimulans voor vissers om actief op de witte haai te blijven vissen. Volgens het Wereld Natuur Fonds wordt door de plaatsing van de witte haai op lijst II het vissen op de witte haai minder aantrekkelijk. De natuurbeschermingsorganisatie roept alle landen die betrokken zijn bij de visserij op de witte haai op actief te blijven werken aan de bescherming van deze diersoort.

////////////////////////////////////////