SOA AIDS NEDERLAND

'Ik heb Herpes. En jij dan?'

'IK HEB HERPES. EN JIJ DAN?'
Nationale actie om stigma en misverstanden over herpes te slechten

Zeist, 12 oktober 2004 - In Nederland bestaan veel misverstanden over de seksueel overdraagbare aandoening herpes genitalis. Mensen met herpes genitalis ervaren bovendien vaak gevoelens van schaamte. De nieuwe site www.herpesinfo.nl is erop gericht om de misverstanden en het stigma uit de wereld helpen. De lancering van deze site valt samen met de Internationale Herpesweek van 10 tot 16 oktober.

MISVERSTANDEN
Uit een enquête onder ruim 500 Nederlanders blijkt dat men onvoldoende op de hoogte is van herpes genitalis. Zo denkt 60% van de ondervraagden dat vrijen met een condoom beschermt tegen besmetting. Echter een condoom geeft geen 100% bescherming. 50% weet niet dat de klachten van herpes genitalis wel degelijk te behandelen zijn. Een ander feit waar men vaak geen weet van heeft, is dat je nooit meer van herpes af komt. Ook weten veel mensen niet dat je wel met herpes besmet kan zijn, maar geen klachten hoeft te hebben. En het gegeven dat een koortslip bij onbeschermde orale seks herpes genitalis kan veroorzaken is bij velen nog onbekend. De site www.herpesinfo.nl stelt deze misverstanden aan de kaak.

STIGMA
De Internationale Herpesweek is een initiatief van de International Herpes Alliance (http://www.herpesalliance.org). Het thema van 2004 is stigma met de slogan 'I have herpes. Don't you?' Hiermee wil de organisatie het stigma aanpakken waar mensen met herpes genitalis mee te maken hebben. Althans degenen die van zichzelf weten dat ze het hebben. Deze groep loopt tegen vragen aan als 'Wanneer en hoe vertel ik aan mijn partner dat ik herpes heb?', 'Hoe leg ik de besmettelijkheid uit?' Terwijl er ondertussen een nog grotere groep mensen is die het herpesvirus draagt zonder klachten te hebben. En zich totaal onbewust is van het feit dat ze herpes kunnen overdragen. De slogan relativeert dus de mentale last van het bewust leven met herpes door te stellen dat herpes iets is wat velen onbewust hebben.

HERPES IN NEDERLAND
Herpes genitalis is een infectie van de huid en slijmvliezen op of in de geslachtsdelen en anus die herhaaldelijk terugkomt. Herpes genitalis wordt veroorzaakt door een virus en veroorzaakt naast lichamelijke klachten ook veel persoonlijk leed. Per jaar lopen naar schatting 12.000 mensen herpes genitalis op.

VOOR MEER INFORMATIE KUNT U ZICH WENDEN TOT:
Soa Aids Nederland, 020-6262669, Margot Mulder

De website www.herpesinfo.nl wordt onder de aandacht gebracht via wachtkamerposters (in huisartsenpraktijken en apotheken) en banners op gezondheidsplein.nl en vrouwonline.nl.

12 okt 04 14:43