Gemeente Utrecht


2004 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
87 Vragen van mw.drs. M.C. Mos, mw.drs. A.C. den Besten en de heer drs. H. Zijlstra
(ingekomen 14 september 2004)


Op 17 juni 2004 heeft de raadscommissie MO uitgebreid gesproken over de toekomst van Azotod. Aan de orde was de realisatie van het cultuurhuis Leidsche Rijn en de positie van Azotod daarin. De wethouder gaf tijdens de discussie aan dat hij Azotod een warm hart toedraagt en deed de toezegging dat Azotod voor 100% betrokken zal worden in de totstandkoming van het cultuurhuis Leidsche Rijn. GroenLinks, PvdA en VVD vinden dat Azotod voor de exploitatie van het cultuurhuis met een goede aanbieding moet komen, maar om dat mogelijk te maken zal Azotod wel moeten overleven totdat het cultuurhuis Leidsche Rijn daadwerkelijk tot stand is gekomen. Omdat duidelijk is dat het cultuurhuis Leidsche Rijn pas gerealiseerd wordt in 2006 is voor ons de vraag hoe Azotod tot die tijd overleefd erg belangrijk. Met de brand in juni is het gebouw van Azotod verwoest. Daarvoor heeft Azotod de aanzegging gehad dat zij in 2005 niet meer uit welzijn wordt betaald. De wethouder gaf tijdens het debat in juni nog aan te hopen de raadscommissie direct na de zomervakantie te informeren over de wijze waarop de periode tussen nu en realisatie van het cultuurhuis wordt overbrugd. Van de vrijwilligers van Azotod begrijpen GroenLinks, PvdA en VVD echter dat er tot nu toe nog geen duidelijkheid is over de toekomst.
Naar de mening van de drie partijen is dit een slechte zaak. Langer wachten betekent waarschijnlijk de doodsteek voor Azotod, de doodsteek voor een prachtige vrijwilligerscultuur en de doodsteek voor een mooi stukje popaanbod in Vleuten De Meern en Leidsche Rijn.

Dit leidt tot de volgende vragen:

1. Is de wethouder het met GroenLinks, PvdA en VVD eens dat het belangrijk is dat Azotod zijn activiteiten kan voortzetten, en dat haast geboden is?
2. Welke acties heeft de wethouder hiertoe ondernomen sinds de brand in Azotod heeft gewoed?
3. Welke knelpunten liggen er nog?
4. Kunnen wij binnen een maand een oplossing van de wethouder tegemoet zien? Zo nee, waarom niet?

Antwoorden van Burgemeester en wethouders
(verzonden 12 oktober 2004)


1. Ja, het College is het met de vraagstellers eens dat - tot de opening van het Cultuurhuis Leidsche Rijn - Azotod waar mogelijk zijn activiteiten moet kunnen voorzetten. Voor een aantal activiteiten - tienerdisco's, Jazzorkest, buurtcafe 25+, Kindertheaterweek en Jazzotod, is inmiddels vervangende ruimte gevonden. Voor andere activiteiten werkt de Stichting Cultuur 19 (mee) aan het zoeken van mogelijke oplossingen.
2. Het College heeft sinds de brand in Azotod gesprekken gevoerd met de betrokken partijen: wijkwelzijnsorganisatie De Haar, Stichting Cultuur 19, en met het management en de vrijwilligers van Azotod. Deze gesprekken hebben geresulteerd in de afspraak dat getracht zal worden de Azotod-activiteiten waar mogelijk doorgang te laten vinden. Zie verder de beantwoording van vraag 1.
3. Een knelpunt is het ontbreken in dit stadsdeel van een passende geluidsdichte accommodatie voor popconcerten en disco's. Het gaat hier om het kunnen voldoen aan eisen van milieubelasting en brandveiligheid. Ook de infrastructuur (onder andere parkeren) bij bestaande organisaties is niet op dit soort evenementen ingesteld. Inmiddels zijn enige suggesties gedaan. Deze blijken niet te realiseren te zijn zonder hoge investeringen. Gelet op de tijdelijkheid van de voorziening zijn dergelijke hoge investeringen niet haalbaar en verantwoord.
4. In de commissiebrief van 21 september 2004 is reeds aangegeven dat initiatiefnemers verzoeken kunnen indienen voor het organiseren van activiteiten op een bepaalde locatie of in de open lucht. Het College zal dan in afweging met andere mogelijke belangen bezien of er (beperkte) vrijstellingsmogelijkheden zijn. Andere oplossingsrichtingen zijn op dit moment niet aanwezig.


---- --