Dienstenbond CNV

Constructief overleg over Turbo; basis voor Sociaal Plan VBA 12-10-2004

Afgelopen maandag hebben bonden overleg gehad met VBA over de reorganisatie Turbo en de stand van zaken. Ook hebben we uitgebreid gediscussieerd over wat de basisuitgangspunten van zowel bonden als VBA zijn voor een Sociaal Plan en de gevolgen die het kabinetsbeleid kan hebben voor een Sociaal Plan. Verder zijn er afspraken gemaakt voor vervolgoverleg waarin wij inhoudelijk zullen gaan onderhandelen over een Sociaal Plan.

In een goede sfeer heeft VBA een overzicht gegeven van de stand van zaken met betrekking tot Turbo. De directie heeft inmiddels een aantal adviesaanvragen bij de OR ingediend, waar de OR inmiddels ook positief op geadviseerd heeft. De voorbereidingen voor de maatregelen die voortvloeien uit de adviesaanvragen zijn inmiddels in gang gezet door VBA.

Veel discussie hebben we gehad over de wijze van communiceren van VBA over Turbo. VBA vindt dat via de lijn op tijd en juist wordt geïnformeerd aan werknemers. De directie heeft geen aanwijzingen dat dit anders beleefd wordt door de werknemers. Het argument van CNV Dienstenbond dat de informatie op momenten niet juist of onvolledig is, wat veel vragen en onrust oplevert op de werkvloer, herkent VBA dan ook niet. We hebben de directie nogmaals geadviseerd uiterst zorgvuldig met informatie om te gaan.

Vervolgens heeft VBA aangegeven dat de maatregelen van de afdeling Import onder Turbo zullen vallen en dat daarmee het totaal aan FTEs dat volgens VBA zal moeten verdwijnen op 125 FTEs komt. Expliciet is aangegeven door de directie dat het daar nu bij blijft! Overigens moet de OR zich daar nog wel over uitspreken.

Ten aanzien van de kabinetsmaatregelen hebben we aangegeven dat we bij de onderhandelingen over een Sociaal Plan moeten nadenken over de consequenties daarvan, zoals daar onder andere zijn:
* Ontslagvergoedingen die eerst verrekend moeten worden met WW-uitkering. Wellicht dat dit voorstel ingetrokken wordt door het kabinet, maar dat is nu nog niet zeker. Eventuele salarisaanvullingen bij in- of externe herplaatsingen zijn ook onderwerp van aandacht in deze context.

* De kortdurende WW-uitkering wordt afgeschaft; iedere werkloze die minder dan vier jaar heeft gewerkt komt direct in de bijstand, met partner- en vermogenstoets. Cruciaal voor werknemers met kortdurende contracten, jongeren en herintreders.
* De aanpassing van de IAOW (Wet Inkomensvoorziening Ouderen en gedeeltelijk Arbeidsongeschikte Werknemers) van 50 naar 55. De inkomensvoorziening voor werknemers die de maximale duur van de WW hebben doorlopen en op het moment dat zij werkloos worden 50 jaar of ouder zijn. Of gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn, ongeacht hun leeftijd.

Bonden zullen intern onderzoeken op welke manier hiermee omgegaan moet worden. Omdat CNV Dienstenbond vindt dat een goed Sociaal Plan ook een verantwoordelijkheid is van de werkgever, hebben we gevraagd aan de directie om mee te denken over oplossingen van de bovengenoemde kabinetsmaatregelen.

Ook is er gevraagd naar de status van het Sociaal Contract. VBA staat op het standpunt dat het Sociaal Contract niet geschikt is voor maatregelen met een omvang als Turbo dat heeft en zal het Sociaal Contract daarom niet gebruiken. CNV Dienstenbond vindt dat het Sociaal Contract een afspraak is tussen twee partijen in het geval van reorganisaties en dat wij er niet per definitie van uitgaan dat het Sociaal Contract opzij geschoven kan worden. We zullen het Sociaal Contract dan ook nog eens goed bekijken en beoordelen.

Vervolgens hebben we de uitgangspunten besproken volgens CNV Dienstenbond die ten grondslag moeten liggen aan een Sociaal Plan:
1. Bemiddeling van werk naar werk.

2. Geen gedwongen ontslagen.

3. De werkgever heeft een inspanningsverplichting.
4. De medewerker dient mee te werken.

5. Een Sociaal Plan is geen "zak met geld voor goudhaantjes".
6. Aanvullingsregelingen van salaris bij in- danwel externe herplaatsing.

7. Medewerkers die vrijwillig vertrekken kunnen een vertrekpremie krijgen.

Op basis van deze uitgangspunten zullen wij de onderhandelingen ingaan. De directie heeft aangegeven dat met name de punten 1, 6 en 7 belangrijk zijn als uitgangspunten van een Sociaal Plan.

VBA heeft aangegeven de bonden volledig en tijdig te informeren over maatregelen en de stand van zaken om een zo goed mogelijk Sociaal Plan af te kunnen sluiten. Want alleen op basis van dit gegeven kunnen we tot goede afspraken komen.

De leden van CNV Dienstenbond hebben aangegeven dat ook de CAO prioriteit heeft, naast een Sociaal Plan. We hebben deze boodschap overgebracht naar de werkgever en zullen na de eerste onderhandelingsronde over het Sociaal Plan op 15 oktober aanstaande ook de CAO-onderhandelingen weer oppakken.

Hoewel het overleg in een goede sfeer en constructief is verlopen, zijn wij er nog niet. Er is immers nog niet inhoudelijk onderhandeld. Dat zal de volgende keer wel gaan gebeuren en dat kan nog best lastig worden. Want, CNV Dienstenbond wil goede en kwalitatieve afspraken voor de leden. Zorg dat uw collega ook lid wordt, samen staan we sterker!

Voor meer informatie over deze nieuwsflits kunt u contact opnemen met bestuurder, Fedde Monsma. Telefoon (023)5670615 of e-mail f.monsma@cnvdibo.nl