Vereniging Nederlandse Gemeenten

VNG PRESENTEERT VISIE EXTERNE VEILIGHEID

Op vrijdag 8 oktober 2004 heeft in de raadzaal van het stadhuis in Eindhoven een bestuurlijke bijeenkomst plaatsgevonden over Externe Veiligheid en transport.

Vervoer van gevaarlijke stoffen veroorzaakt in veel gemeenten externe veiligheidsproblemen. De afgelopen jaren hebben bijna-rampen op het spoor en op de weg duidelijk gemaakt dat er grote risicos kleven aan dit transport. Zonder gewijzigd beleid zullen naar verwachting de risicos in de toekomst toenemen. Het vervoer zal toenemen, evenals de bevolkingsdichtheid langs transportassen.

Resultaat
Tijdens deze middag is resultaat geboekt in de contacten met de vervoersbranche. Prorail en Railion hebben toegezegd het gesprek met de VNG aan te willen gaan over routering en informatievoorziening naar gemeenten. Hierover zal de VNG met hen het gesprek aan gaan.

Casussen
Tijdens de bijeenkomst Externe Veiligheid en transport werden twee casussen behandeld door de gemeente Eindhoven en Velsen gevolgd door een paneldiscussie met vertegenwoordigers van Rijk, gemeenten en vervoerders in Nederland.

VNG-visie
De middag werd afgesloten met de uitreiking van onze VNG Visie op externe veiligheid.
De visie wordt binnenkort per ledenbrief naar alle gemeenten verstuurd.

download hier de VNG visie op Externe Veiligheid (pdf, 0.14 Mb)

geactualiseerd op: 12 oktober 2004