Ingezonden persbericht


Persbericht d.d 12 oktober

Kwartaalwinnaars De Belofte Nederlands Stripmuseum Groningen bekend

Masterclass van Jan Kruis voor alle genomineerden De Belofte

Jamille van Wijngaarden uit Pijnacker en Henk Gierveld uit Groningen zijn de winnaars geworden van de stripwedstrijd De Belofte van het Nederlands Stripmuseum Groningen. Jamille is winnaar in de categorie 10 t/m 15 jaar en Henk is winnaar in de categorie 16 jaar en ouder. Zij zijn na lang beraad gekozen door de vakkundige jury onder leiding van Jan Kruis. Jamille en Hans mogen nu deelnemen aan de finale van De Belofte die aan het einde van het jaar plaatsvindt. Het werk van de winnaars en de andere genomineerden is de komende drie maanden te bewonderen in het Nederlands Stripmuseum Groningen. De publieksprijs van het Dagblad van het Noorden is gewonnen door Pieter de Boer uit Hoogezand.

Masterclass
Jan Kruis, o.a. bekend van Jan, Jan's en de Kinderen, verzorgt op woensdag 13 oktober een speciale masterclass voor de genomineerden en winnaars van De Belofte. In deze masterclass krijgen alle genomineerden advies over hun tekenstijl. De masterclass is tevens het startschot van de striptekenworkshops die in de herfstvakantie (18 t/m 31 oktober) plaatsvinden in het Nederlands Stripmuseum Groningen en waaraan iedereen kan deelnemen.

Striptekenwedstrijd
De Belofte is een wedstrijd waarbij het Nederlands Stripmuseum Groningen jong striptekentalent een podium wil bieden om eigen gemaakt werk te tonen. Iedere drie maanden vindt een kwartaalronde plaats waar twee winnaars uitkomen in de leeftijdscategorieën 10 t/m 15 jaar en 16 jaar en ouder. Genomineerden van elk kwartaal mogen hun werk exposeren in het Stripmuseum. Aan het einde van het jaar wordt de algehele winnaar van dat jaar gekozen.

Nederlandse Striphelden
In het Nederlands Stripmuseum Groningen kan men kennis maken met bekende Nederlandse striphelden als Erik de Noorman, Sjors en Sjimmie, Agent 327 en Ollie B. Bommel. Jan, Jans en de kinderen ontvangen de bezoekers in hun huiskamer (een carrousel) die vervolgens tot leven komt. De stripfamilie vertelt alles over de geschiedenis van de strip in Nederland.

Leuk voor stripfanaten, volwassenen en kinderen
De collectie rondom diverse Nederlandse stripfiguren is opgedeeld in speciale ruimtes voor kinderen, volwassenen en echte kenners. Naast originele tekeningen van Paulus de Boskabouter kunnen kinderen ook echt in zijn kabouterwereld stappen. Voor de echte kenners zijn er unieke stukken uit de Nederlandse striphistorie te bewonderen. Men vindt de collectie in het doolhof waar iedere bezoeker een bijzondere ontdekking beleeft. Naast de vaste collectie zijn er ook twee wisseltentoonstellingen van Gerrit de Jager (over de familie Doorzon) en van Peter Pontiac (overzichtstentoonstelling oeuvre) te bewonderen.

Striphistorie
In het museum komt men alles te weten over de allereerste strips in de wereld. Bovendien heeft de strip door de jaren heen een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Zo maakt de bezoeker een reis van de eerste hiërogliefen tot de modernste computeranimaties. Ook komt de historie van de strips in kranten aan bod. In 'de kiosk' is een presentatie te vinden van de krantenstrip van 1900 tot nu. Voor meer informatie over Het Nederlands Stripmuseum Groningen kan men bellen met: 050-3178470. Ook kan men een kijkje nemen op www.stripmuseumgroningen.nl.

Noot voor de redactie (