Gemeente Voorschoten

Persberichten - Hoogspanningstracé Stationsgebied Uitgebracht op: dinsdag 12 oktober 2004

De gemeente Voorschoten heeft een deel van het bovengrondse hoogspanningstraject ondergronds gebracht. Dit is nodig in verband met de toekomstige woonwijk in het Van der Hoevepark en de ontwikkeling van het stationsgebied. Op de plek waar het bovengrondse deel met het ondergrondse deel wordt verbonden komt een opstijgpunt. Dat opstijgpunt ligt bij mast 23 (nabij de B.J. Gemmekelaan).

De gemeente dacht met een eenvoudige ruimtelijke ordeningprocedure plaatsing van het opstijgpunt mogelijk te maken. Omwonenden maakten hiertegen echter bezwaar en uiteindelijk bepaalde de rechtbank dat een uitgebreide procedure nodig was. De vergunning is nodig om een veiligheidshek rondom de aansluitpunten te mogen plaatsen.

Tijdens de nieuwe ruimtelijke ordeningsprocedure weegt de gemeente opnieuw de belangen van betrokken omwonenden mee. Ook het afgeronde onderzoek naar alternatieve opstijgpunten maakt hiervan deel uit. Op verzoek van de bewoners hebben gemeente en eigenaar van het hoogspanningstracé TenneT het onderzoek naar alternatieven opnieuw uitgevoerd. Vooral de kostenaspecten zijn hierbij bekeken. Onlangs heeft wethouder Verschoor de uitkomst van dit onderzoek toegelicht aan de omwonenden. Het onderzoek heeft er onder andere in geresulteerd dat het hekwerk rond het opstijgpunt een ronde vorm krijgt en daardoor kleiner is geworden.

Het college van burgemeester en wethouders is, rekening houdend met het onderzoek naar alternatieve opstijgpunten, van mening dat er geen andere locatie geschikt is dan de oorspronkelijke, bij mast 23. De kosten voor een andere locatie zijn dermate hoog dat een dergelijke beslissing niet verantwoord is. Alle direct en indirect betrokkenen zijn inmiddels van het standpunt van het college op de hoogte gebracht.


- einde bericht -