Dienstenbond CNV

PBR in zwaar weer
12-10-2004

Volgens onze informatie bent u gisteren allemaal op de hoogte gesteld van de financiële situatie van PBR. Die ziet er niet goed uit. De financiële verplichtingen kunnen op dit moment niet worden voldaan. De achtergrond daarvan is dat de financiële verplichtingen zijn aangegaan vanuit de veronderstelling dat er een forse groei in omzet zal plaatsvinden. Die groei is niet gerealiseerd en er wordt niet verwacht dat er nog omzetgroei in deze markt mogelijk is. Dat is in ieder geval een omslag in het denken bij PBR. De prijzen die in de markt gerealiseerd kunnen worden zijn bovendien zo laag dat de kosten hoger zijn dan de opbrengsten. Dat is een stevig en structureel probleem. Er moet op korte termijn geld in het bedrijf gebracht worden en er zal iets aan de kostenstructuur gedaan moeten worden.

PBR heeft ons meegedeeld dat de aandeelhouder en de bank op dit moment aan het uitknokken zijn wie extra geld in het bedrijf moet steken en tot welke bedragen. Aan de kostenkant wil men tot ontslag van een aantal medewerkers overgaan en de stijging van personeelskosten drukken die samenhangen met de CAO afspraken voor 2005. Als de huidige CAO-afspraken worden nagekomen betekent dat een stijging van personeelskosten van 7% in 2005. Lukt het niet de bezuinigingen in de CAO te realiseren dan betekent dat volgens PBR dat meer ontslagen noodzakelijk zijn, terwijl het werk eigenlijk niet met minder mensen kan worden uitgevoerd.

De vakbonden hebben uiteraard niet enthousiast gereageerd. Al zou bij u, de vakbondsleden, de wil er zijn om de huidige CAO-afspraken aan te passen, dan moet dat nog wel tot de (juridische) mogelijkheden behoren. De CAO moet de mogelijkheid bieden het contract open te breken en er moet feitelijk een nieuwe CAO voor in de plaats worden afgesloten. Bovendien moet wel helder worden gemaakt welke toekomst PBR dan exact heeft. Wij hebben daarom aangegeven pas met u van gedachten te willen wisselen over de huidige CAO afspraken, als een aantal zaken helder zijn:


1] Het openbreken van de CAO is ook juridisch mogelijk;


2] Het moet duidelijk zijn wat de financiers doen;


3] Het moet duidelijk zijn welke wijzigingen men in de huidige CAO PBR precies wil realiseren;


4] Het moet duidelijk zijn hoeveel arbeidsplaatsen daarmee worden gespaard;


5] Er moet een duidelijk plan liggen, waaruit kan blijken hoe PBR in de toekomst wel winstgevend zou kunnen zijn met de huidige omzet en het huidige personeelsbestand.

De vakbonden zijn daarbij van mening dat het aan de kostenkant in de eerste plaats noodzakelijk is dat de aandeelhouders iets aan de financieringslast van het bedrijf doen.

Wij krijgen op deze punten de eerste week van november antwoord, zo is ons toegezegd. Spoedig daarna willen we met u om de tafel om de verdere marsroute te bespreken.

Voor meer informatie kunt u mailen naar s.vandervelde@cnvdibo.nl