Dienstenbond CNV

Het rommelt bij HDC
12-10-2004

Volgens de informatie die wij van onze leden ontvingen, is de HDC al een tijd bezig met herstructuringsplannen voor de prepress/ Technisch Advertentie Bedrijf. Er is een rapport van Cap Gemini verschenen, waar naar onze smaak een aantal onjuistheden instaan. De toegenomen digitalisering en de verwachtingen daaromtrent zouden er toe leiden dat er nieuwe functies ontstaan. De medewerkers van de afdeling kunnen op die nieuwe functies solliciteren. Wie niet wordt aangenomen, wordt boventallig. Ook is ons bekend dat de directie heeft meegedeeld dat het eerder afgesloten sociaal plan van toepassing zou zijn.

Wat in eerste instantie opvalt, is dat de directie de vakbonden niet heeft geïnformeerd over de plannen, terwijl zij daartoe wel verplicht is. Wij moeten nu werken vanuit een achterstandssituatie en dat leidt vrijwel automatisch tot een stevige botsing.

Wat verder opvalt, is dat de directie het sociaal plan van toepassing verklaart zonder overleg met de bonden. Het valt nog maar te bezien of deze reorganisatie onder de werking van dit Sociaal Plan valt!

Verder is vooral opvallend dat de gang van zaken strijdig is met het Sociaal Plan dat de directie van toepassing acht. Het op basis van kwaliteit selecteren voor boventalligheid is bovendien strijdig met het arbeidsrecht. Kortom er klopt niet veel van.

Wat gaat de CNV Dienstenbond nu doen? Het is immers de OR en niet de bond die beslist of een reorganisatie door moet gaan en op welke wijze. De CNV Dienstenbond zal in de gegeven omstandigheden de volgende activiteiten inzetten

1. Wij zullen de directie aanspreken op hun wettelijke verplichting de bonden te informeren en daarmee in overleg te treden.
2. Wordt de reorganisatie op deze wijze doorgevoerd, dan zullen wij bij de rechter naleving van het Sociaal Plan eisen nu de directie heeft uitgesproken dat dat Plan van toepassing is. Naar onze mening zal de rechter het voortzetten van de reorganisatie op deze wijze verbieden.

3. Worden leden van de CNV Dienstenbond boventallig verklaard dan zullen we ons daar in een juridische procedure tegen verzetten. De wet kent de mogelijkheid om in dat geval een functie op te eisen.

Er liggen kortom een aantal goede juridische mogelijkheden om de gang van zaken aan te vechten. Zodra we een reactie van de directie hebben ontvangen op onze sommatie tot overleg, zullen we een ledenvergadering organiseren voor de leden bij TAB. We kunnen dan met elkaar van gedachten wisselen over de verdere marsroute.

Voor meer informatie kunt u mailen naar s.vandervelde@cnvdibo.nl