Provincie Friesland


---

Gezamenlijk PERSBERICHT

van Koninklijke Nederlandse Akademie voor Wetenschappen. Fryske Akademy en Provincie fryslân

Nummer: 262 JU
Datum: 12 oktober

Toekomst Fryske Akademy verzekerd

N 35

Provincie Fryslân, de Koninklijke Nederlandse Akademie voor Wetenschappen (KNAW) en de Fryske Akademy (FA) hebben overeenstemming bereikt over de toekomst van de Fryske Akademy. De FA blijft een zelfstandige stichting waarin 'It Frysk eigene' gewaarborgd blijft. De provincie en de KNAW nemen gezamenlijk de verantwoordelijkheid voor de financiën, het wetenschappelijk programma en de dienstverlening aan de Friese samenleving. Met het aanstellen van een raad van toezicht en een directeur-bestuurder, moet worden voorkomen dat zich in de toekomst opnieuw een financieel debacle, zoals zich het afgelopen jaar bij de FA voordeed, zal voordoen. Uitgangspunt voor alle drie partijen vormen de aanbevelingen uit het onderzoek van KPMG, de derde bestuursafspraak met het Rijk inzake de Friese Taal en Cultuur en het rapport 'Cultural Governance'. Met de gemaakte afspraken blijft een hoogwaardig wetenschappelijke Akademy behouden, die onderzoek doet op onder meer het terrein van de Friese taal, cultuur en geschiedenis, die regionaal is ingebed en participeert in lokale netwerken, maar die daarnaast ook in verbinding staat met de KNAW, de KNAW-instituten en universiteiten.

Zelfstandige stichting
De Fryske Akademy blijft een zelfstandige stichting die gelieerd is aan de KNAW. De FA heeft net als de andere KNAW-instituten een eigen wetenschappelijk programma. Het doel van de Akademy is en blijft de wetenschapsbeoefening op het unieke gebied van Friesland, het Friese volk en zijn cultuur in al haar uitingen in de ruimste zin van het woord èn de maatschappelijke dienstverlening op dit terrein aan de Friese samenleving. Meer dan in het verleden zal dit programma worden afgestemd op het algemeen beleid dat de KNAW voert ten aanzien van zijn instituten. De FA zal op gezamenlijke thema's meer met andere KNAW-instituten gaan samenwerken. De provincie en KNAW bepalen via hun subsidies gezamenlijk het programma van de FA en houden gezamenlijk de verantwoordelijkheid voor het toezicht op de kwaliteit van de activiteiten en de financiële organisatie. Voor de inrichting van de bedrijfsvoering binnen de FA zal de planning en controlcyclus van de KNAW worden gevolgd. De KNAW subsidieert de FA jaarlijks met een bedrag van E 1,5 miljoen en de Provincie met E 0,9 miljoen. Provincie en KNAW krijgen een gelijkwaardige inbreng bij het benoemen van de directeur-bestuurder, de leden van de raad van toezicht en het goedkeuren van diverse (jaar)stukken en besluiten.

Taken raad van toezicht
De raad van toezicht gaat uit totaal 5 personen bestaan. Hiervan worden er twee benoemd en ontslagen door de Provincie, waaronder tenminste één persoon met deskundigheid ten aanzien van maatschappelijke ontwikkelingen binnen Friesland, en twee door de KNAW, waarvan tenminste één met een wetenschappelijke achtergrond. De voorzitter wordt benoemd en ontslagen door de Provincie en de KNAW gezamenlijk. De raad van toezicht houdt toezicht op de algemene gang van zaken in de stichting en het gevoerde beheer.

De toekomstige directeur-bestuurder bepaalt het beleid, is verantwoordelijk voor de financiële positie en stuurt alle werkzaamheden van de stichting. Hij voert de onderhandelingen met de subsidiegevers over de invulling van het activiteitenprogramma.

Provincie, KNAW en FA zullen tweemaal per jaar gezamenlijk overleg voeren over de activiteiten en financiering van de FA. Alle stukken van de FA zoals begroting, programma en wijziging statuten behoeven de goedkeuring van zowel de Provincie als de KNAW. Dat geldt in de nieuwe situatie ook voor de benoeming van de directeur-bestuurder.

Verder blijft de onafhankelijke wetenschapscommissie zijn taken behouden. Deze adviseert in de nieuwe situatie de directeur-bestuurder èn de KNAW over het wetenschappelijk programma. De adviesraad voor het vrijwilligerswerk wordt omgevormd in een maatschappelijke adviesraad die de directeur-bestuurder en de provincie adviseert over de maatschappelijke dienstverlening (waaronder de ondersteuning van het vrijwilligerswerk) van de Fryske Akademy.

De komende weken zullen in het teken staan van de nadere uitwerking van de gemaakte afspraken. Provincie, KNAW en Fryske Akademy hebben afgesproken de nieuwe structuur te evalueren tweeënhalf jaar nadat hij is ingevoerd.

---- --