Socialistische Partij

Hou de No Claim-regeling uit het ziekenfonds! Manifestatie 12 oktober 12 uur, Plein, Den Haag

SP wil met spoed veiligheidsonderzoek HSL-tracé

12-10-2004 * De SP wil dat snel een onafhankelijk onderzoek wordt gehouden naar de veiligheid van het tracé van de Hogesnelheidslijn (HSL). Vandaag werd bekend dat de spoorbrug over het Hollandsch Diep nu al aan het verzakken is. Hierover waren al eerder signalen gegeven door klokkenluiders, maar zij werden genegeerd. SP-Kamerlid Arda Gerkens vraagt hierover opheldering: "Kennelijk is er een doofpotcultuur bij de aanleg van de HSL. De veiligheid komt hiermee in het geding."

Arda Gerkens Gerkens: "De krant 'de Dordtenaar' heeft hemel en aarde moeten bewegen om informatie over de verzakking van de spoorbrug boven tafel te krijgen. De Kamer is van de problemen niet op de hoogte gesteld door minister Peijs. Dankzij twee klokkenluiders en een doortastende journalist wordt dit nu bekend. Ik vraag mij sterk af hoeveel andere zwakke plekken er nog zitten in het HSL-tracé." De SP-fractie wil dat minister Peijs dit snel laat onderzoeken.

Het is onduidelijk hoe de verzakking is ontstaan. Volgens de berichten zijn er aan een kant van de brug te korte pijlers gebruikt. Ook is onduidelijk wie er voor de fout verantwoordelijk is. Een verzakking van slechts enkele millimeters heeft al gevolgen voor de stabiliteit van de spoorlijn. Gerkens: "De verzakking schijnt nu al enkele centimeters te zijn. Hierdoor is deze verzakking duidelijk te constateren. Er is duidelijk sprake van een blunder van jewelste. Ik wil weten wie hiervoor verantwoordelijk is en wie voor de kosten op gaan draaien."

De bouwcombinatie HSL Drechtse Steden legt de brug over het Hollandsch Diep aan. In deze bouwcombinatie zitten vrijwel alle grote bouwbedrijven. Gerkens: "Deze bouwbedrijven kunnen elkaar dus niet controleren. De minister wil dat in 2006 een veilige HSL-trein gaat rijden. Ik adviseer haar dan ook om spoedig het gehele traject door een onafhankelijke deskundige partij onderzoek te gaan doen."