Time : 4:09:56 PM
Date : Tuesday, October 12, 2004
Sender Name: Ovam

De OVAM pakt uit met 2 thema's op Ifest 2004: Eco-efficiëntie en Brownfields

Flanders Expo focust zich samen met de OVAM, de GOM West-Vlaanderen en ecoTips op eco-efficiëntie, het samengaan van ecologische en economische efficiëntie. Eco-efficiëntie is het antwoord op de vraag hoe je als bedrijf concurrentieel geprijsde en hoogkwalitatieve goederen en diensten levert zonder daarbij de aandacht voor mens en natuur uit het oog te verliezen. Meer waarde creëren met minder milieu-impact is de basisgedachte.

Een eco-efficiëntiestand op Ifest geeft de bezoeker via voorbeelden uit de praktijk een zicht op de terreinen waarop een eco-efficiënte bedrijfsvoering kan plaatsvinden :

- bedrijfs- en productieprocessen milieuvriendelijker maken;
- afvalstoffen hergebruiken;

- producten milieuvriendelijker (her)ontwerpen;
- markten herbekijken en bijsturen.
Videoreportages, seminaries en demonstraties uit de praktijk, die op deze stand doorlopend plaatsvinden, maken de bezoeker verder vertrouwd met eco-efficiëntie.

Ifest wil bedrijven die voorlopen inzake eco-efficiëntie een duwtje in de rug geven en roept hiervoor een prijs in het leven. Deze prijs zet bedrijven die extra milieu-inspanningen leveren in de kijker. De uitreiking zal plaatsvinden tijdens het openingsseminarie van Ifest op dinsdag 19 oktober van 9 uur tot 12.30 uur.

Bovendien tekent de OVAM tijdens het openingsseminarie, samen met ondermeer BBL en Voka de Internationale Verklaring rond Schoner Produceren van UNEP, het milieuprogramma van de Verenigde Naties. Deze organisaties willen zich ook internationaal engageren om een rol te spelen bij de verdere bekendmaking en implementatie van preventiegerichte strategieën.

Ook brownfields staan in de schijnwerper op Ifest 2004. Deze meestal oude industriële terreinen zijn vaak sterk verontreinigd. Bovendien is dikwijls niet duidelijk wie voor de sanering verantwoordelijk is zodat ze voor investeerders en projectontwikkelaars onaantrekkelijk zijn.
Brownfields komen in allerhande vormen voor, gaande van kleine verlaten benzinestations tot reusachtige staalfabrieken en hoogovens.
Die gronden terug saneren tot greenfield biedt belangrijke economische opportuniteiten voor bedrijven en is cruciaal in het kader van duurzame ontwikkeling. Vlaanderen speelt op dit vlak een toonaangevende rol.
Reden genoeg voor Ifest om in samenwerking met OVB, VEB, VITO en de OVAM op woensdag, donderdag en vrijdag panelgesprekken en debatten te organiseren, telkenmale van 14 tot 15 uur.
Daarnaast is er dagelijks om 14uur de voorstelling : "Bodemsanering anders bekeken" in hal 5.