Politie Groningen

Politie lost bijna honderd inbraken op in Haren en Stad (12/10/04)

Groningen en Haren, 12-10-2004 - Jongeren in wisselende samenstelling op pad

Met de aanhouding van zestien jongeren in de leeftijd van 14 tot en met 20 jaar, afkomstig uit de plaatsen Groningen, Haren, Oldehove en Sauwerd, heeft de politie ruim honderd zaken opgelost. Het betreft zaken als woninginbraak, auto-inbraak, inbraken in schuurtjes, garages en sportkantines. De zaak kwam eind juni aan het rollen, nadat een 16-jarige jongen uit Groningen samen met een 20-jarige jongen zonder vaste woonplaats op heterdaad werden betrapt bij een inbraak in een woning aan de Rijksstraatweg in Haren.

Naar beide verdachten en andere jongeren liep inmiddels een strafrechtelijk onderzoek. Na de aanhouding van beide knapen werd ruimschoots geïnvesteerd in het onderzoek. Alle zestien jongeren werden vervolgens in de maanden juni tot en met september aangehouden. Drie verdachten werden uitgenodigd op het politiebureau voor het afleggen van een verklaring. Zij mochten daarna het politiebureau verlaten.

Hoofdverdachten
Uit het onderzoek kwam naar voren dat naast de 16-jarige Stadjer en de 20-jarige dakloze man nog een 18-jarige jongen uit Oldehove en twee knapen van 16 en 17 jaar, beiden uit de stad, als hoofdverdachten konden worden aangemerkt. Deze vijf jongeren waren met elkaar bevriend. Alle verdachten gingen in wisselende samenstelling op pad.

De gepleegde feiten betroffen voornamelijk woninginbraken in de plaatsen Groningen en Haren. Bij enkele woningen kwamen de verdachten twee keer terug. Bij vijf woninginbraken werden autosleutels weggenomen. De jongeren namen vervolgens ook de personenauto weg. Vier personenautos werden door de politie teruggevonden, waarvan één auto in Amsterdam. De vijfde auto kon niet meer worden achterhaald. De politie heeft het vermoeden dat dit voertuig naar het buitenland is gebracht. Van de ruim honderd zaken, die door de verdachten waren bekend, kon de politie bij twintig zaken geen aangifte vinden. Bij 76 door de verdachten bekende zaken kon de politie een aangifte vinden.

SMAC
Het grootste gedeelte van de buit is verdwenen. Wel wist de politie nog diverse gestolen goederen te achterhalen. Het onderzoeksteam schat de schade op tienduizenden euros. De jongeren kwamen tot hun daden uit eigen winstbejag. Het geld werd gebruikt om zich zelf te plezieren. Opvallend detail was de omstandigheid dat de verdachten bij de inbraken gebruik maakten van het sleuteltje dat op een SMAC-blik bevestigd is. Door aan dit sleuteltje te trekken, kan het vlees in blik worden geopend. Het SMAC-sleuteltje werd gebruikt bij inbraken in autos en garageboxen.

Van de zestien verdachten zijn negen verdachten voorgeleid aan de rechter-commissaris. Eén verdachte zat al vast in verband met een ander onderzoek. Alle negen voorgeleide verdachten werden in bewaring gesteld. Enkele verdachten zitten nu nog vast. De politie is inmiddels bezig met een vervolg onderzoek op grond van deze zaak.

Jeugdcriminaliteit
Regiopolitie Groningen richt zich speciaal op de jeugd. Het tegengaan van jeugdcriminaliteit is zodoende een speerpunt van het korps. Met de inzet van 35 jeugdagenten probeert de politie zo veel mogelijk te voorkomen dat jongeren in de problemen raken of zelfs afglijden naar zwaardere vormen van criminaliteit. Vroegtijdig, snel en consequent optreden is het motto van de politïele jeugdtaak. Door stevig in te zetten, kan Regiopolitie Groningen grotere problemen in de toekomst voorkomen.