Gemeente Heerlen

Selectieve besluitenlijst collegevergadering 12 oktober 2004

OW - 17849 Subsidie "Bijdrageregeling voor verantwoord afkoppelen van regenwater"

De gemeente Heerlen heeft in het kader van de bijdrageregeling voor verantwoord afkoppelen van regenwater door het Waterschap Roer en Overmaas in samenwerking met de provincie Limburg voor een tweetal projecten subsidie ontvangen. De bijdrage bedraagt E 113.445,- en heeft betrekking op het afkoppelen van regenwater bij de rioolrenovatieprojecten Versiliënbosch en Weltertuijnstraat.

Met het zogenaamde "afkoppelen" van regenwater wordt voorkomen dat het schone regenwater bij het vuile rioolwater terechtkomt. Deze scheiding van waterstromen is een duurzame oplossing waarmee de vervuiling van de rioolwaterzuiveringsinstallatie en het rioolstelsel op het oppervlaktewater wordt teruggedrongen.

SO - 17398 Plan ontgrondingen/ontsluitingsweg
Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten een extern adviesbureau opdracht te verlenen voor het opstellen van een ruimtelijk plan voor het zilverzandgroevegebied in de wijk Heksenberg. Deze studie moet op korte termijn een onderbouwing leveren voor de situering van een door de firma Sigrano aan te leggen ontsluitingsweg. Verder zal deze studie de ruimtelijke ontwikkelingsmogelijkheden van het groevegebied onderzoeken, waarbij de nadruk ligt op het gebied ten oosten en ten westen van de Heerenweg. De gemeente wil hierbij goed samenwerken met de ontgrondingbedrijven en overleggen met de wijk.

CSA - 17728 Buurtsportproject Heerlerheide
Het college heeft besloten om co-financiering beschikbaar te stellen voor een buurtsportproject in het stadsdeel Heerlerheide. Hierdoor is het mogelijk om voor de overige benodigde financiering een aanvraag te doen voor Urban subsidie. Het Buurtsportproject Stadsdeel Heerlerheide wil voor jeugd en jongeren tussen 6 en 16 jaar op werkdagen tussen 16.00 en 19.00 uur sport- en spelactiviteiten aanbieden die zijn toegesneden op de doelgroep. De nadruk komt te liggen op 'streetevents' en 'streetsports' (bijv. straatvoetbal), maar ook traditionele sporten komen aan bod. Het sportcentrum Carisven wordt hiervoor ingericht.

OW - 17922 Onderzoek openstellen Honigmanstraat, Dautzenbergstraat en Oranje Nassaustraat voor autoverkeer B en W heeft besloten om een onderzoek in te stellen naar de consequenties van het eventueel opnieuw openstellen van de Honigmanstraat, Oranje Nassaustraat en Dautzenbergstraat en geeft Oranjewoud opdracht dit onderzoek uit te voeren. Enkele jaren geleden is het voetgangersgebied uitgebreid met genoemde straten. Door de Stadspartij Heerlen is nu gevraagd om te onderzoeken in hoeverre deze staten weer opengesteld kunnen worden voor verkeer.

CSA-17609 Voortgangsrapportage project Veiligheid Gebrook maart - augustus 2004

Nota is vorige week goedgekeurd, maar nog niet aan bod geweest op de SBL.

De officiële start van het project vond plaats in maart 2004. De doelstellingen van het project zijn:
- voorkomen van een verdergaande verpaupering en verloedering en;
- vermindering van overlast die veroorzaakt wordt door jongeren, zwervers en bewoners van een aantal probleempanden, Het project richt zich op vijf specifieke locaties, waar voor omwonenden, ondernemers en bezoekers een prettig woon- en leefklimaat gecreëerd wordt.

De belangrijkste bevindingen van het eerste halfjaar per thema

Jeugd

Vergeleken met dezelfde periode verleden jaar, is het aantal overlast meldingen van jongeren gedaald. Op het Gebrookerplein was er nog maar incidenteel sprake van overlast. Bij zwembad Otterveurdt nam de overlast zowel buiten als binnen af. Op incidentele overlast door jongeren (zoals in Nieuw Lotbroek, bij het Barbarapad en Julianastraat)) is adequaat door partijen (Tracee, politie, ouders en gemeente) gereageerd en de overlast is beëindigd.

Zwervers/alcoholisten
Afgelopen maanden was de overlast beperkt. Een groepje van gemiddeld acht personen in het parkje nabij het kerkje aan de Markt zorgde regelmatige voor visuele overlast: Passanten voelden zich onveilig. De politie heeft toezicht gehouden en waar nodig repressief opgetreden. Enkele overlastbezorgende zwervers zijn uiteindelijk voor kortere of langere periode in hechtenis (geweest). Al geruime tijd zoeken de woningstichting Hoensbroeck, Leger des Heils, de politie, Vangnet (MZG) en gemeente naar opvang/begeleidingsmogelijkheden voor de zwervers in Hoensbroek. Er wordt hard gewerkt aan een oplossing.

Overlast van panden Hoofdstraat-West, Akerstraat-Noord en Heisterberg

Het flexteam (gemeente, brandweer en politie) opereert vanaf 1 januari 2004 wekelijks vanuit Hoensbroek. Het team is belast met het controleren van (overlast)panden en het aanschrijven van exploitanten en/of eigenaren van die panden. Regelmatig zijn aanschrijvingen op grond van de Opiumwet, Gemeentewet en bouwregelgeving (ook brandveiligheid) verstuurd. Een aantal eigenaren heeft zijn woning moeten sluiten. Anderen hebben de noodzakelijke voorzieningen aangebracht of zijn er druk doende mee. De zeer ernstige overlast van een groep Antillianen op de Heisterberg is beëindigd. De politie heeft in samenwerking met de ROG (Regionale Ondersteuningsgroep van politie) en andere partners extra inzet gepleegd. Met succes zo blijkt. Momenteel is er geen overlast.

---- --