Gemeente Dongeradeel



---

'Beamtegrien' maakt dorpsbosjes mooi

Dankzij het project Beamtegrien is de kwaliteit van diverse dorpsbosjes in Dongeradeel aanzienlijk verbeterd. In samenwerking met vrijwilligers en groencommissies zijn gemeente Dongeradeel, Staatsbosbeheer en Landschapsbeheer Friesland er in geslaagd de landschappelijke-, recreatieve- en natuurwaarden van het groen in en bij de dorpen te verhogen.

In 1999 is gemeente Dongeradeel samen met Staatsbosbeheer en Landschapsbeheer Friesland gestart met het project Beamtegrien. Bij dit project speelt de betrokkenheid van de inwoners van de dorpen een grote rol. In elk deelnemend dorp is er daarom bij de start van het project een groencommissie opgericht. Deze commissie is het aanspreekpunt voor de bewoners in het dorp en voor de projectgroep. De groencommissies hebben destijds een inrichtingsplan voor hun dorpsbos opgesteld, die door Landschapsbeheer Friesland zijn uitgewerkt. Gemeente Dongeradeel, Landschapsbeheer Friesland en Staatsbosbeheer hebben deze plannen vervolgens uitgevoerd. De totale projectkosten bedroegen 427.900,-. Voor dit project werd in het kader van het plattelandsontwikkelingsprogramma (POP) een Europese subsidie verleend.

De inrichtingsplannen voor de dorpsbossen zijn nu gerealiseerd. De dorpsbosjes zijn mooier en toegankelijker geworden, waardoor steeds meer mensen ervan genieten. Na de realisatie blijft het onderhoud van groot belang voor het behoud van de goede kwaliteit. Gemeente Dongeradeel, Staatsbosbeheer en Landschapsbeheer Friesland zullen zich dan ook blijven inzetten voor het project Beamtegrien. Zij zullen ervoor zorgen dat de werkdagen voor de groencommissies en vrijwilligers en de jaarlijkse contactdag voor de groencommissies blijven bestaan.

Ga naar verslag contactdag 9 oktober 2004