Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Gemeente Mededelingen

Sanering Gelingsgat gaat van start

Het college van B&W heeft besloten opdracht te verlenen aan Van der Wiel Infra & Milieu uit Drachten om de voormalige stortplaats Gelingsgat te saneren. Onderzoek heeft aangetoond dat het terrein ernstig verontreinigd is met PAK's, koper, zink en asbest. De saneringsoperatie zal binnenkort van start gaan en omvat ondermeer de afvoer van ca 25.000 m3 vervuilde grond naar een erkende verwerkingsinrichting. Daarna zal de locatie weer aangevuld worden met schone grond.

Hoogezand, 12 oktober 2004 Persbericht 2004/089

Het Gelingsgat is gelegen tussen de nieuwe woonwijk de Vosholen en de Kleinemeersterstraat.
Reeds in 1999 heeft de Provincie Groningen een bijdrage toegezegd voor het saneren van de voormalige stortplaats. Overleg met de betrokken partijen, waaronder de gemeente, de Ontwikkelingscombinatie De Vosholen (projectontwikkelaar in het plangebied) en de provincie hebben lang onderhandeld over de verdeling van de kosten en de technische uitvoering.
Thans is overeenstemming bereikt tussen alle partijen en de aannemer Van der Wiel Infra & Milieu.
Het college heeft daarom besloten opdracht te verlenen aan de aannemer om de sanering uit te voeren.

De werkzaamheden, waarvoor een Plan van Aanpak (inclusief veiligheids- en gezondheidsplan) is opgesteld, zullen onder asbestcondities worden uitgevoerd.

Informatieavond omwonenden
Omdat het een vrij forse saneringsoperatie betreft, is er afgelopen maandagavond (11 oktober) een informatieavond gehouden voor omwonenden en de scholen in de buurt.
Naast de aannemer waren daarbij aanwezig de projectontwikkelaar, de gemeente en een vertegenwoordiger van de GGD om eventuele vragen over gezondheidsrisico's te beantwoorden.
Verder is informatie gegeven over de verontreiniging, de manier van opruimen en de transportroute. Deze voert via een tijdelijke inrit op De Vosholen, via industrieterrein Sappemeer Oost en de Noordbroeksterstraat, richting snelweg A7.

Na de uitvoering van de sanering zal de gemeente verlost zijn van een ernstig geval van bodemverontreiniging en is het terrein geschikt voor woningbouw.

sluiten