Provincie Utrecht

Persbericht

GS: geen leges meer heffen voor professioneel vuurwerk

12-10-2004
Gedeputeerde staten vinden dat vanaf 1 januari 2005 geen leges meer betaald hoeven te worden voor het aanvragen van een ontbrandingstoestemming voor grootschalig professioneel vuurwerk. Het aantal aanvragen blijft achter bij de verwachting, waardoor de provincie minder kosten hoeft te maken dan gedacht. Het bedrag dat het rijk beschikbaar stelt aan de provincie voor het behandelen van de aanvragen, is toereikend.

Gezien het relatief lage aantal aanvragen voor de ontbrandingstoestemming voor professioneel vuurwerk, blijken de kosten voor de provincie Utrecht gedekt te kunnen worden met landelijk budget. Bij de invoering van de leges werd verwacht, dat jaarlijks ongeveer 300 vuurwerkevenementen aangemeld zouden worden voor een ontbrandingstoestemming. In de praktijk blijkt het aantal aanvragen aanzienlijk lager. Dit wordt niet (alleen) veroorzaakt door de legeskosten, maar vooral door de veiligheidsafstanden die gelden sinds het Vuurwerkbesluit van 2002. Veel locaties waar vuurwerken eerder wél plaatsvonden, kunnen nu niet meer voldoen aan de veiligheidseisen en vallen daardoor af als vuurwerklocatie.

Op basis van de gegevens over 2003 en de eerste helft van 2004 kan verwacht worden, dat het aantal aanvragen voor ontbrandingstoestemming in de provincie Utrecht zal stabiliseren op 40 tot 50.

Vuurwerkbesluit
De heffing van leges is in december 2002 ingesteld omdat verwacht werd dat de middelen van het rijk niet toereikend zouden zijn om de kosten te dekken. Tengevolge van het Vuurwerkbesluit van 2002, opgesteld naar aanleiding van de ramp in Enschede, worden strenge eisen gesteld aan bijvoorbeeld de plaats waar het vuurwerk wordt afgestoken en de afstand tot het publiek. Deze verscherpte eisen hebben tot gevolg dat de provincies nieuwe taken hebben gekregen en meer tijd en geld moeten besteden aan het behandelen van aanvragen voor
ontbrandingstoestemmingen voor professioneel vuurwerk.

Het legesbedrag dat nu nog geheven wordt voor het behandelen van een aanvraag, is EUR 535,05. Aanvragen moeten veertien weken voor de ontbrandingsdatum worden ingediend bij de provincie. Voor evenementen in het eerste kwartaal van 2005 geldt dus dat er nog wel leges betaald moeten worden: de aanvraag moet dan voor 1 januari 2005 zijn ingediend. Voor evenementen vanaf begin april 2005 hoeven geen leges meer te worden betaald.
Bij kleinschalig vuurwerk (vergelijkbaar met wat consumenten gebruiken met oud en nieuw) en theatervuurwerk geldt nu al dat een melding bij de provincie voldoende is. Het besluit van GS is hierop dan ook niet van toepassing.

De commissie Water en Milieu moet zich nog uitspreken over dit voorstel, dat gebeurt op 25 oktober. Vervolgens nemen provinciale staten op 8 november de definitieve beslissing.

Laatst gewijzigd op 10/12/2004 02:09:24 PM. Paginabeheer: Annemieke.van.Leeuwen@provincie-utrecht.nl