Provincie Utrecht

Persbericht

Voorstel voor nieuwe gemeente Heuvelrug

12-10-2004
Gedeputeerde staten van de provincie Utrecht stellen voor om de gemeenten Amerongen, Doorn, Driebergen-Rijsenburg, Leersum en Maarn per 1 januari 2006 samen te voegen tot de nieuwe gemeente Heuvelrug. Met de fusie ontstaat een middelgrote, bestuurskrachtige gemeente van 50.000 inwoners op de Utrechtse Heuvelrug.

GS vinden dat het fusievoorstel de meest optimale variant is voor het oplossen van de knelpunten die in een eerder stadium zijn gesignaleerd. Ook constateren gedeputeerde staten dat er een breed draagvlak is voor een fusie van de zgn "MALDD-gemeenten" (Maarn, Amerongen, Leersum, Doorn en Driebergen-Rijsenburg). Alleen in Leersum is een voorkeur uitgesproken voor een andere herindelingsoptie.

Het ontwerp-herindelingsadvies Heuvelrug wordt nu eerst besproken in de commissie Bestuur en Middelen. Naar verwachting zal het ontwerp vervolgens kunnen worden vastgesteld in de vergadering van provinciale staten van 6 december 2004.

Zienswijzen
Op 20 april 2004 hadden GS al een herindelingsontwerp Heuvelrug uitgebracht. Daarin was al voorgesteld om Maarn, Amerongen, Leersum, Doorn en Driebergen-Rijsenburg (MALDD) samen te voegen. Dat plan is van 10 mei 2004 tot 5 juli 2004 voor belanghebbenden ter inzage gelegd; voor de gemeenten betrokken bij de herindeling liep de termijn tot 1 spetember 2004. Gedurende de termijn van de terinzagelegging zijn in totaal 16 zienswijzen ingediend.

Amerongen, Maarn, Doorn en Driebergen-Rijsenburg stemden in met het fusievoorstel. Daarnaast hebben Renswoude, Woudenberg en Rhenen het ontwerp positief ontvangen. Leersum sprak zich, op basis van eigen onderzoek en een opiniepeiling onder de stemgerechtigde inwoners, uit voor een andere herindelingsvorm waarbij Leersum, Amerongen en Wijk bij Duurstede samen een gemeente zouden vormen. Dat voorstel heeft het bij de andere beoogde partners niet gehaald. Wijk bij Duurstede heeft zich verder niet over het voorstel uitgesproken en het voorstel niet met haar inwoners besproken. Wijk ziet af van verdere betrokkenheid bij de herindeling. Al met al volgens GS voldoende draagvlak om het herindelingsvoorstel verder in procedure te brengen.

Ook van andere belanghebbenden kwamen 7 reacties. GS hebben geen nieuwe argumenten gehoord voor een andere herindelingsvariant. De gemeente Zeist toonde zich bezorgd over de ontwikkeling van het stationsgebied van Driebergen-Zeist. Men vreest dat de ontwikkeling van het stationsgebied in gevaar kan komen omdat een fusie van vijf gemeenten veel tijd en aandacht vraagt. Liever zag men dan ook een zelfstandig Driebergen-Rijsenburg of anders een grenscorrectie. GS delen die zorg niet. Het belang van het stationsgebied wordt door de betrokken gemeenten onderkend. De nieuwe gemeente wordt heel goed in staat geacht om de ontwikkeling van het stationsgebied adequaat aan te pakken. GS onderschrijven de prioriteit van een plan voor het stationsgebied.

Grenscorrecties
Over de grenscorrectie van het Amerongse deel van Elst zijn de daarbij betrokken inwoners en de gemeentebesturen van Amerongen en Rhenen verdeeld. GS stellen vast dat er op dit moment onvoldoende draagvlak is voor een grenscorrectie van Elst.
Woudenberg, Amerongen en Renswoude kunnen zich vinden in het voorstel dat een eventuele grenscorrectie van Overberg in een bestuurlijk groter en interprovinciaal kader met Gelderland wordt beschouwd.

Gemeente Heuvelrug
In het herindelingsontwerp is als werknaam `Heuvelrug' gebruikt voor de samenvoeging van Maarn, Amerongen, Leersum, Doorn en Driebergen-Rijsenburg. Op deze naam zijn geen afwijzende reacties ontvangen. GS stellen daarom voor om deze naam te handhaven. Mocht blijken dat er toch overwegende bezwaren bestaan tegen de naam `Heuvelrug', dan horen GS dat graag.

Nazorg herindeling
De provincie Utrecht voelt zich mede verantwoordelijk voor de kwaliteit van de bestuurlijke organisatie in deze provincie. De provincie streeft ook partnerschap tussen overheden (provincie - gemeenten) na.
Het is belangrijk dat na verloop van tijd samen met de nieuwe gemeente te onderzoeken of de bestuurlijke en ambtelijke knelpunten die aanleiding vormde voor deze fusie, voldoende zijn opgelost. De provincie zal daarom vijf jaar na de fusiedatum de kwaliteit van het bestuur en het ambtelijk apparaat (opnieuw) meten. Aspecten die daarbij worden onderzocht zijn afstand bestuur-burgers, het gemeentelijke voorzieningenniveau, de dienstverlening aan burgers, de financiële positie en de verschillende aspecten van bestuurskracht.

Laatst gewijzigd op 10/20/2004 10:40:20 AM. Paginabeheer: Marjolein.Copier@provincie-utrecht.nl