Ingezonden persbericht


uitnodiging

Micha Kat presenteert

zijn boek lux libertas en leugens
het morele en journalistieke verval van NRC Handelsblad

U bent van harte welkom
op dinsdag 12 oktober om 15. 00 uur Café Schlemmer

Lange Houtstraat 17

Den Haag
voor een routebeschrijving zie: www.schlemmer.nl

Op 6 mei 2002 schreef Folkert Jensma, de hoofdredacteur van NRC Handelsblad, zijn beruchte 'demoniserings-commentaar'. Een politicus van in principe onbesproken gedrag die op het punt stond de verkiezingen te gaan winnen, werd nadrukkelijk in de sfeer getrokken van racisme, vreemdelingenhaat en Nazi-Duitsland. De 'nette' krant NRC Handelsblad trad hiermee ver buiten het domein van de journalistiek en betrad dat van de actieve en bewuste beïnvloeding van politieke en democratische processen. Diezelfde dag werd Pim Fortuyn vermoord.

Als Jensma op dat moment was afgetreden en medeverantwoordelijkheid had genomen voor deze tragedie, had het nog goed kunnen komen met NRC Handelsblad. Maar precies het tegenovergestelde gebeurde: de krant en Jensma gingen zichzelf over de ruggen van de eigen lezers verdedigen. Dit leidde tot de meest grove inbreuken op de journalistieke integriteit die dit land ooit heeft gezien en vormde de directe aanleiding voor het ontstaan van dit boek.

Folkert Jensma leeft in een zelfgecreëerde fantasiewereld. Dat moet hij ook wel, want alleen zo kan hij omgaan met de leugens en desinformatie die zijn krant verspreidt. Na een analyse van anderhalf jaar blijkt NRC Handelsblad geen kwaliteitskrant, maar een vehikel in handen van gevestigde belangen en een speeltuin voor de persoonlijke eerzucht van redacteuren. Onthuld worden ondermeer een 'fictieaffaire' veel groter dan die bij de New York Times, het manipuleren van een enquête, het inhuren van een 'krantencriticus' die de lezers bewust bedriegt en de propagandajournalistiek van de krant voor het Ministerie van Justitie.

Uitgeverij Papieren Tijger Lux, libertas en leugens Postbus 2599 ISBN 90-6728-169-7
4800 CN Breda 448 pagina's
info@papierentijger.org 28 euro
www.papierentijger.org
-----------------------


---- --