Verbond van Verzekeraars

Letselschadeslachtoffers hebben behoefte aan buddy

Begeleiding van letselschadeslachtoffers door ervaringsdeskundigen voorziet in een grote behoefte. Dat is althans de mening van de Vereniging voor Letselschade-Slachtoffers (VvLS). De vereniging, die geheel op vrijwilligers draait, is twee jaar geleden begonnen met een proef voor trajectbegeleiding. We hebben inmiddels zon 350 zaken succesvol begeleid, zegt landelijk coördinator Ard Westerink.

Uit onderzoek blijkt dat veel slachtoffers die bij financiële afwikkeling van hun schade gebruikmaken van de diensten van een advocaat of andere belangenbehartiger, behoefte hebben aan iemand met ervaring en een netwerk. Slachtoffers zijn vaak absoluut niet thuis in de juridische aspecten en willen graag met iemand praten die zelf ervaring heeft met de schadeafwikkeling, vertelt Westerink. Daarom zijn wij twee jaar geleden gestart met trajectbegeleiding. Dat houdt in dat een ervaringsdeskundige (die zelf dus ook letselschadeslachtoffer is geweest) de afwikkeling van de schadezaak met het slachtoffer volgt en hem waar nodig adviezen geeft en aanbevelingen doet. De ervaringsdeskundige is dus geen schadebehandelaar, maar een soort buddy voor het slachtoffer.

Succes
De VvLS heeft inmiddels zon 350 zaken begeleid. Uit onze cijfers blijkt dat de schadeafwikkeling vaak voorspoediger loopt dan wanneer alleen van een advocaat of andere belangenbehartiger gebruik wordt gemaakt. Ook wisselen slachtoffers minder vaak van belangenbehartiger, aldus Westerink. Begrijpelijk, want de ervaringsdeskundige kan op basis van zijn eigen ervaringen uitleggen waarom bepaalde dingen nodig zijn, waardoor het slachtoffer sneller bereid is mee te werken. Die uitleg is heel belangrijk. Laatst hadden we bijvoorbeeld een mevrouw met een whiplash, die van de verzekeraar een medische keuring moest ondergaan. Daar begreep ze helemaal niets van: in alle stukken stond toch al dat zij een whiplash had, dus waarom moest ze dan nog een keer worden gekeurd? In zon geval speelt de ervaringsdeskundige een belangrijke rol. Die legt dan uit dat het in veel letselschadezaken een standaardprocedure is. Mensen nemen dat van iemand die het zelf heeft doorgemaakt sneller aan.

Realistisch
Volgens Westerink is de proef met trajectbegeleiding dan ook geslaagd, en de VvLS gaat er de komende tijd zeker mee verder. Het liefst zou Westerink het project verder uitbreiden. Maar we moeten wel reëel zijn: wij draaien geheel op vrijwilligers, dus we hebben geen budget voor een dure PR-campagne. We hebben er wel eens over gedacht om aansluiting te zoeken bij andere slachtofferhulpverleners, maar die werken vaak met juristen. Dat willen wij niet; de kracht is juist dat slachtoffers worden begeleid door ervaringsdeskundigen, die in begrijpelijke taal met het slachtoffer praten.

Goed initiatief
Het Verbond vindt de trajectbegeleiding van de VvLS een goed initiatief om de schadeafwikkeling van letselschade voorspoediger te laten verlopen. Onlangs heeft het Verbond kennisgemaakt met de vrijwilligersorganisatie om te bespreken wat beide partijen in de toekomst voor elkaar kunnen betekenen.

Verzekerd!, oktober 2004