Nutreco NV

PERSBERICHT

Amersfoort, 12 oktober 2004

Nutreco voorziet voor 2004 lagere operationele winst dan vorig jaar

Nutreco verwacht dat het operationeel bedrijfsresultaat en het nettoresultaat in 2004 lager zullen uitkomen dan over 2003. Dit is het gevolg van onverwacht hogere productievolumes en lagere prijzen voor Noorse zalm in de laatste zomermaanden. Verder is er sprake van tegenvallende resultaten voor Nutreco's kipbedrijven. Bij de bekendmaking van de halfjaarresultaten op 3 augustus van dit jaar sprak Nutreco nog de verwachting uit dat over 2004 een hoger operationeel en nettoresultaat ten opzichte van 2003 zou worden gerealiseerd.

In 2003 behaalde Nutreco een operationeel bedrijfsresultaat (EBITA) van EUR 117,8 miljoen en een nettoresultaat voor impairment van goodwill, concessies en niet-geconsolideerde deelnemingen (inclusief belastingeffect) van EUR 56,0 miljoen.

Zalm
De zalmprijzen zijn in Noorwegen in het derde kwartaal 20% lager dan in het begin van het jaar. In het eerste halfjaar van 2004 verwachtte de markt lagere productievolumes voor zalm dan in 2003 en dientengevolge hogere zalmprijzen. Gunstige kweekomstandigheden in de zomermaanden hebben tot een versnelde groei en tot extra aanbod van zalm in de Europese kwekerijen geleid.

Ook de resultaten van Marine Harvest Americas met productiefaciliteiten in Chili en Canada zijn lager dan in 2003, onder andere als gevolg van hogere vrachtkosten en wisselkoerseffecten. De zalmprijzen in de Verenigde Staten zijn met 10% gedaald ten opzichte van 2003 door een verhoogd aanbod vanuit Chili en een lagere vraag in de markt. Bovendien blijven de resultaten van de Canadese vestigingen teleurstellend.

Kip
De resultaten van de pluimveebedrijven laten in het derde kwartaal onvoldoende resultaatverbetering zien hetgeen consequenties heeft voor geheel 2004. Dit is het gevolg van onvoldoende prijsherstel voor kip.

Diervoeding
Nutreco's bedrijven voor diervoeding in de agrisector - mengvoer, premixen en dierspeciaalvoeders - zullen over 2004 een beter resultaat laten zien dan vorig jaar, ondanks de sterke prijsschommelingen voor grondstoffen. Voor wat de visvoeractiviteiten betreft, is sprake van een goed resultaat voor Skrettings zalmvoer. Dit resultaat is echter lager dan in 2003 door margedruk die mede veroorzaakt is door de slechte financiële omstandigheden bij verschillende klanten. Nutreco's visvoeractiviteiten voor andere soorten kweekvis dan zalm laten een resultaat zien dat in lijn is met 2003.

>>

Strategie

Nutreco voert momenteel een strategische heroriëntatie uit met als doel focus op kernactiviteiten met leidende posities, een verbetering van het rendement op geïnvesteerd vermogen en meer stabiliteit in de ontwikkeling van de financiële resultaten.

Op 13 september 2004 is de ondertekening van een 'Memorandum of Understanding' met Stolt-Nielsen S.A. bekendgemaakt voor de fusie van de viskweekactiviteiten van beide ondernemingen.

Op 27 september 2004 is de verkoop van Hendrix Meat Group aangekondigd waarmee de volgende belangrijke stap voor Nutreco is gezet in het proces van strategische heroriëntatie. De resultaten van beide Nutreco-ondernemingen zijn onderdeel van het geconsolideerd resultaat van Nutreco over 2004. Naar verwachting zullen beide transacties in de eerste helft van 2005 worden afgerond.

Op 3 november 2004 zal de Raad van Bestuur van Nutreco een nadere toelichting geven op de nieuwe strategische koers van de onderneming.

De publicatie van de jaarcijfers is gepland op 17 februari 2005.


* * * * *

Nutreco Holding N.V.
Nutreco Holding N.V. is een internationale onderneming op het gebied van kwalitatief hoogwaardige voeding voor mens en dier. De onderneming is actief in verschillende schakels van de voedselproductiekolom van vis, pluimvee- en varkensvlees. Deze activiteiten zijn onderverdeeld in Nutreco Aquaculture en Nutreco Agriculture. Binnen acht Business Groepen opereren verschillende Business Units, met meer dan 120 productie- en verwerkingsfabrieken in 22 landen met in totaal circa 13.000 medewerkers. Sinds haar beursnotering in juni 1997 heeft Nutreco acquisities afgerond in Nederland, Spanje, Duitsland, Canada, Polen, Chili, Portugal, Frankrijk, Schotland, België, Hongarije, Noorwegen, Australië en de Verenigde Staten. In 2003 bedroeg de omzet van Nutreco EUR 3.674,3 miljoen. Nutreco is genoteerd aan het officiële segment van Euronext in Amsterdam en maakt deel uit van de Midkap Index (Amsterdam), de Euronext 150 Index en de Next Prime Index (Euronext).

Voor meer informatie voor de pers:
Frank van Ooijen, Director Corporate Communications, Nutreco Holding N.V. Telefoon: 033 - 422 6140, mobiel: 06 55 34 00 12.


---- --