Gemeente Bloemendaal

12-10-2004

Natuur en cultuurhistorie richtsnoer voor ontwikkeling woningen Park Brederode

Respect voor de bestaande cultuur-historie; aansluiting bij het omliggende duinlandschap en een bebouwing die 'dienstbaar' is aan het omliggende parkgebied. Dat is de basis voor het Referentiekader Beeldkwaliteit voor Park Brederode met het ontwerp waarvan het college van B&W van Bloemendaal dinsdag 12 oktober 2004 heeft ingestemd. Daarmee is de ontwikkeling van dit bijzondere project een belangrijke stap verder gekomen.

Park Brederode staat voor de herontwikkeling van het terrein van het Provinciaal Ziekenhuis Santpoort, een voormalig psychiatrisch ziekenhuis. Meer dan 150 jaar was dit terrein van 35 hectare van de buitenwereld afgesloten. Straks is dat anders. Het Referentiekader Beeldkwaliteit spreekt letterlijk van het openzetten van de hekken. Park Brederode is - naar Nederlandse maatstaven - een opvallend project door de bijzondere kwaliteit van de natuur. Het duinlandschap geeft, in combinatie met de parkachtige opzet, een bijzonder karakter aan het terrein. Daarnaast springt de cultuurhistorie in het oog, met name door de opvallende architectuur van het 160 jaar oude hoofdgebouw van architect J.D Zocher jr. Met zijn gevelbreedte van meer dan 100 meter vormt het een kenmerkend element van Park Brederode.

Verschillende woonsferen

Het Referentiekader Beeldkwaliteit bouwt voort op die bijzondere eigenschappen van het terrein.De maximaal 350 woningen die in het park komen worden zeer zorgvuldig afgestemd op het landschap van Park Brederode zelf, de omliggende (natuur)gebieden en de plaatsen Bloemendaal en Santpoort. Binnen het plangebied van Park Brederode leidt dat tot verschillende woonsferen in de woongebieden. De bewoners van de toekomstige woongebieden Parkzicht en Duin & Beek wonen aan de voet van de Kennemerduinen. De architectuur van de woningen en het materiaalgebruik is daar op afgestemd. Er worden natuurlijke materialen gebruikt en de woningen liggen wat 'verstopt' in de begroeiing. Het heeft daarmee een wat ruiger karakter. De woongebieden Duinzicht en Brederodelaan liggen veel meer in een parkachtige omgeving nabij de Brederodelaan. Dit is een gebied waar meer ruimte is voor bijvoorbeeld siertuinen. Het is een zeer groene, wat gecultiveerde, woonomgeving. De derde woonsfeer wordt tot slot gevormd door Villa Zocher, het voormalige hoofdgebouw. Dit is een woonomgeving voor mensen die van een zekere statigheid houden en diverse woonvoorzieningen onder handbereik.

De helft van het totale terrein is bestemd voor parken. Daarbij wordt gebruik gemaakt van eerdere onderzoeken naar de Natuurwaarden Uit die onderzoeken blijkt dat Park Brederode een grote potentie aan natuurwaarden heeft, zowel waar het planten als dieren betreft. Een deel van het park wordt daarom ingericht als natuurpark, dat onder meer gebruik maakt van het aanwezige kwelwater uit de duinen. Daarnaast wordt cultuurpark aangelegd, deels op basis van het oorspronkelijke ontwerp van architect Zocher. Tussen parken en woongebieden zijn geen harde grenzen, op het deel van het terrein waar woningen komen, loopt (park)landschap op een natuurlijke wijze in de woongebieden door. Het Referentiekader Beeldkwaliteit is opgesteld door DS Landschapsarchitecten uit Amsterdam, in samenwerking met Jef Reintjes architecten, Dam & partners architecten en Rapp + Rapp architecten.

Vervolgstappen

Het Referentiekader Beeldkwaliteit wordt op 9 november 2004 besproken in de raadscommisie Grondgebied van de gemeente Bloemendaal, daarna volgt vaststelling in de gemeenteraad. Dit vormt de basis voor Uitwerkingsplannen en vervolgens bouwplannen die per deelgebied worden gemaakt. De verwachting is dat in 2006 de bouw van de eerste woningen en de parkaanleg gaat starten.

Meer informatie,