EIM

Persbericht

Bedrijfsstart vanuit uitkering gaat zeer moeizaam

12-10-04

nummer: 2286

Het starten van een bedrijf is niet eenvoudig als men dat wil doen via een reïntegratietraject vanuit WAO, WW of Bijstand. Hoewel het wettelijk instrumentarium goed genoeg is, zorgen praktische uitvoering en neveneffecten van andere regelingen voor veel barrières. Dat blijkt uit het rapport 'Ga direct naar een standaard reïntegratietraject; ga niet langs start'.

Reïntegratie met name gericht op werk in loondienst

In de arbeidsongeschiktheidswetgeving worden uitstekende instrumenten aangereikt waarmee het starten van een bedrijf vanuit de WAO zeer wel mogelijk is. Dit wordt echter in de praktijk door allerlei factoren ernstig tegengewerkt. De meeste medewerkers van UWV weten weinig over de mogelijkheden en zullen een bedrijfsstart vanuit een uitkering niet snel aanmoedigen. Reïntegratie van bijstandsgerechtigden via een bedrijfsstart is geen geloofwaardige optie bij uitvoeringsinstellingen van gemeenten. Zeker in kleine gemeenten is de kennis van ondernemerschap in het algemeen beperkt. De reïntegratieregelingen en de betrokken instellingen en medewerkers zijn zeer sterk gericht op reïntegratie via werk in loondienst. In veel gevallen is dat waarschijnlijk terecht, aangezien de kosten van een dergelijk traject lager zijn. Voor bepaalde, veelal kansarme groepen lijkt dat echter veel minder het geval. Voor deze groepen kan een start als ondernemer een snellere, meer duurzame en (dus) goedkopere reïntegratie opleveren. Voor hen vormt het een betere kans omdat zelfstandig ondernemerschap meer flexibiliteit en eigen invloed met zich meebrengt.

Starters worden ontmoedigd door uitkeringsregelingen

Reïntegratiebedrijven worden met name door het 'no cure - less pay'-principe ontmoedigd. Omdat erg weinig starters al na een jaar op volle kracht draaien worden zij zelden als volledig gereïntegreerd beschouwd (no cure), waardoor het reïntegratiebedrijf maar gedeeltelijk betaald krijgt (less pay). Een specifiek probleem voor startende WW'ers wordt gevormd door de urenverrekening. Als naar rato van gewerkte uren gekort wordt op de uitkering blijft een erg laag inkomen over. Omdat het inkomen vlak na de start nu eenmaal bijna altijd laag is, lijkt een inkomensverrekening beter bij deze situatie te passen. De urenverrekening vergroot het risico voor de potentiële starter, en weerhoudt daarmee mensen ervan deze stap te zetten. Hetzelfde geldt voor de strenge eisen aangaande acquisitie. Het benaderen van mogelijke klanten wordt als werken gezien. Acquisitieactiviteiten zouden ook gezien kunnen worden als een vorm van solliciteren. Dat zou betekenen dat bij de echte bedrijfsstart ook inkomen gegenereerd kan worden dat de verlaagde uitkering vervangt. Inlichtingen kunt u verkrijgen bij: 079 343 06 04