TNO

Persberichten 2004
"Snuffie" helpt jonge kinderen met hun suikerziekte om te gaan - TNO ontwikkelt uniek voorlichtingsmateriaal voor peuters en kleuters met diabetes mellitus

11 oktober 2004

In Nederland hebben ruim 300 kinderen van 3 tot 6 jaar diabetes mellitus en dit aantal neemt de laatste jaren snel toe. Diabetes grijpt diep in op het dagelijkse leven van een jong kind en op dat van het gezin. Voorlichtingsmateriaal met concrete handvatten om hiermee om te gaan was tot op heden nog niet beschikbaar. TNO uit Leiden heeft samen met ervaringsdeskundigen en hulpverleners een voorleesboek met prenten ontwikkeld dat is afgestemd op het ontwikkelingsniveau van deze jonge kinderen. Hierbij hoort een informatieboek voor ouders en hulpverleners. De boeken "Snuffie. Het konijn met diabetes" en het informatieboek "25 uur per dag diabetes" zijn vanaf vandaag verkrijgbaar. Dit voorlichtingsmateriaal is ontwikkeld in opdracht van ZonMW.

Snuffie. Het konijn met diabetes

Diabetes door "Snuffie" bespreekbaar
Kinderen met diabetes krijgen te maken met een regime van vaste eettijden, een vastgestelde hoeveelheid voedsel, bloedprikken en insuline spuiten. Vaak begrijpen zij zelf de achterliggende redenen hiervan nog niet. Peuters en kleuters met diabetes hebben regelmatig problemen met hun aandoening. Met het voorleesboek "Snuffie" worden de leefregels en emotionele consequenties van diabetes bespreekbaar gemaakt. Dit helpt kinderen om een positieve en opbouwende houding ten opzichte van hun aandoening te vormen en daardoor de diabetes goed te integreren in hun leven. De hoofdrolspeler in het boek is Snuffie, een konijn dat diabetes heeft. In "Snuffie" vinden kinderen een "maatje" met wie ze hun ervaringen kunnen "delen".

Ondersteuning van kind én ouders
Het voorlichtingsmateriaal bestaat uit een voorleesboek met prenten en een knuffelkonijn en een informatieboek voor ouders en hulpverleners. In het voorleesboek staan verhalen over het konijn Snuffie, dat diabetes heeft. De verhalen gaan over alledaagse en bijzondere gebeurtenissen, waarin de invloed van diabetes hierop verwerkt is. Situaties die aan de orde komen zijn bijvoorbeeld "druk aan het buitenspelen zijn", "polikliniekbezoek", "uit logeren gaan" en "Sinterklaas". Het informatieboek voor de ouders en hulpverleners is opgebouwd rond de verhalen. Elk verhaal heeft een begeleidend hoofdstuk in het informatieboek waarin onderwerpen die in het verhaal aan de orde komen worden uitgewerkt. Bijvoorbeeld aan de hand van anekdotes, tips en opdrachtjes die ouders samen met hun kinderen kunnen uitvoeren. Bij de ontwikkeling van het materiaal zijn ervaringsdeskundigheid, praktijkervaring vanuit de hulpverlening en wetenschappelijke inzichten over het denken van kinderen over ziekte bijeen gebracht.

Het voorlichtingsmateriaal kan worden aangevraagd bij Bosman Medische Hulpmiddelen (T 040 230 88 25) en bij de Diabetesvereniging Nederland (T 033 463 05 66) en is verkrijgbaar tegen betaling van de verzendkosten. Het ISBN nummer van het voorleesboek is 90-5986-090-X, van het informatieboek is dit 90-5986-087-X.

TNO Preventie en Gezondheid

Persvoorlichting

Maarten Lörtzer
T 015 269 49 75

June Vasconcellos
T 015 269 49 05

F 015 262 73 35

pressinfo@tno.nl

Postbus 6050

2600 JA, Delft

Overig nieuws

TNO magazine