Gemeente Bergen op Zoom


Symposium over Duurzaam bouwen

Er zijn uitnodigingen uitgegaan naar projectontwikkelaars, architecten, woningcorporaties en aannemers. Als u als particulier geïnteresseerd bent in deze bijeenkomst bent u zeker van harte welkom. U dient zich dan wel aan te melden via david.polderman@home.nl of te bellen met dhr. Polderman, tel. 0164-243197. De avond begint om 19.00 uur in het Sportcentrum en zal rond 22.00 uur worden afgesloten.

De avond zal worden ingeleid door David Polderman van de Stichting Duurzaam Bergen. Er zijn presentaties door architecten, projectontwikkelaars en aannemers. Tevens zal een toelichting worden gegeven op een intentieverklaring die ook diezelfde avond zal worden ondertekend. Het gaat daarbij om een convenant Duurzame Ontwikkeling Woningbouw.

Bij duurzame ontwikkeling moet gedacht worden aan het zodanig vormgeven van de woon- en leefomgeving, dat volgende generaties zo min mogelijk met onaanvaardbare milieu- en energiedruk worden belast. Hiermee wordt bedoeld dat gebruik, ingrepen en toevoegingen in de gebouwde omgeving gebeuren met een efficiënte en effectieve benutting van grondstoffen, hulpmiddelen en energie. Dit dient te resulteren in maatregelen aan woningen en woonomgeving die met het oog op het milieu verstandig zijn. Zo kunnen woningen worden gerealiseerd of verbeterd die kwalitief beter zijn dan traditionele woningen, mede door de toepassing van vernieuwende voorzieningen. Bijvoorbeeld wandverwarming, daglichttoetreding d.m.v. solartubes boven werkplekken, centraal stofzuigersysteem etc..

Convenant
Het convenant dat ondertekend zal worden heeft tot doel om afspraken te maken tussen de gemeente, woningcorporaties en particuliere opdrachtgevers over de toepassing van duurzaam bouwen. Het te investeren bedrag aan duurzame maatregelen door de opdrachtgever bedraagt minimaal 1.500,- per woning. Daarnaast dienen zo veel mogelijk kostenneutrale duurzame maatregelen te worden toegepast. De verkoop van gemeentegrond voor het realiseren van projectmatige woningbouw zal van het aangaan van het convenant afhankelijk worden gesteld. De gemeente zal tevens per wijk thema's benoemen die de basis vormen van de toe te passen duurzame maatregelen aan de woningen. De betreffende thema's zijn water, energie, groen, natuur en landschap, verkeer en flexibel ontwerpen.

Stadskantoor
Belangstellenden kunnen een expositie-stand van de VIBA bezoeken met informatie over materialen en technieken over duurzaam bouwen. Deze stand staat van 11 t/m 18 oktober opgesteld in de hal van het Stadskantoor, Jacob Obrechtlaan 4 te Bergen op Zoom.