Waterschap Groot Salland

Nieuw beleid waterkering

12 augustus 2004

Een aantal jaren geleden heeft het waterschap nieuw beleid vastgesteld voor het beheer en onderhoud van de waterkeringen. Hierna is dit beleid op verschillende manieren bij u onder de aandacht gebracht. In deze brief vindt u een korte samenvatting van de mogelijke situaties van het beleid. In de brief die u thuis heeft ontvangen is een kaart bijgevoegd, waarop uw specifieke situatie zichtbaar is.

In 1997 is het Waterschap Groot Salland ontstaan uit vijf waterschappen. De toenmalige waterschappen hadden een verschillend beleid op het gebied van waterkeringen. Met het ontstaan van het Waterschap Groot Salland, kwam ook de behoefte aan een uniform en duidelijk beleid voor de waterkeringen. In 1999 heeft het bestuur van het Waterschap Groot Salland besloten dat deze wijziging inderdaad gewenst was. Dit besluit werd in 2000/2001 gevolgd door een keurwijziging en in 2002/2003 door een aanwijzingsbesluit voor het nieuwe beleid.

In een aantal voorlichtingsavonden voor pachters en eigenaren van waterkeringen, en via het toezenden van een folder, is het nieuwe beleid verder toegelicht. Hierbij kwam een aantal knelpunten aan het licht waarvoor vervolgens een oplossing is gevonden. We staan aan de vooravond van de daadwerkelijke invoering van het nieuwe beleid, per 1 januari 2005.

Wat is de essentie van het nieuwe beleid ?
Een erosiebestendige grasmat is noodzakelijk voor een veilige dijk. Het realiseren van een dergelijke grasmat kan door middel van een gericht beheer en onderhoud. Het waterschap heeft hiervoor drie beheersvormen vastgelegd. De algemene kenmerken van dit beheer zijn:


- Maaien en afvoeren van het gewas;


- Geen bemesting (op aangewezen waterkeringen);


- Geen chemische bestrijding (op aangewezen waterkeringen);


- Geen beweiding van de waterkering (ontheffing voor schapen is mogelijk).

In uw geval wordt er onderscheid gemaakt in twee beheerstypen; natuurtechnisch- en waterstaatkundig beheer. Natuurtechnisch beheer is geheel op vrijwillige basis. Kenmerk is dat het gewas tweemaal per jaar gemaaid wordt tussen de vastgestelde data. Na de eerste maaibeurt (tussen 15 juni en 15 juli) wordt het gemaaide gewas geschud en binnen 7 dagen afgevoerd. Bij de tweede maaibeurt (tussen 25 augustus en 21 september) kan schudden voorafgaande aan het afvoeren achterwege blijven. Bemesting en beweiding zijn niet toegestaan. Indien voor natuurtechnisch beheer wordt gekozen, is er een jaarlijkse vergoeding van EUR 175,00 per hectare beschikbaar. Hierbij wordt een langlopend beheerscontract afgesloten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het waterschap.

Waterstaatkundig beheer wordt gekenmerkt door het maaien en afvoeren van het gewas. Extensieve beweiding met schapen is met ontheffing mogelijk (zie formulier). Voorwaarden hierbij zijn dat de eerste snede tussen 15 mei en 15 juni gemaaid wordt, en het gemaaide gewas binnen 7 dagen wordt afgevoerd. Vervolgens wordt extensieve nabeweiding toegestaan (maximaal 15 schapen per hectare). Bemesting van de waterkering is niet toegestaan.

Voor de strook vanaf 1 meter tot 4 meter uit de teen van de waterkering, is beweiding met rundvee mogelijk. Hiervoor dient u overigens wel een ontheffing aan te vragen.

Voor dijken met een steile helling (steiler dan 1:3) neemt het waterschap, op verzoek van de eigenaar, het maaiwerk van de eerste maaibeurt voor zijn rekening en voert het gewas af, desgewenst naar aangegeven locatie binnen een straal van twee kilometer. Indien u hiervoor in aanmerking wil komen, kunt u dit aangeven op het bijgevoegde formulier.

Welke gevolgen heeft het beleid voor u?
Volgens onze gegevens bent u eigenaar van een deel van een waterkering. Op 1 januari 2005 treedt het nieuwe beleid van het waterschap in werking. Dat betekent dat u vanaf die datum geen vee meer mag weiden op de waterkering, tenzij u hiervoor een ontheffing verkrijgt.

Het gedeelte van de waterkering waarvan u eigenaar bent, heeft de beleidsdoelstelling natuurtechnisch of waterstaatkundig beheer. Dit betekent dat het vanaf 1 januari 2005 niet meer toegestaan is om de aangewezen keringen te bemesten of gebruik te maken van chemische bestrijdingsmiddelen. Pleksgewijze (chemische) bestrijding blijft in overleg mogelijk.

Hoe wordt omgegaan met maaiwerkzaamheden op uw waterkering, is afhankelijk van uw situatie. Hierbij zijn er drie mogelijkheden, namelijk:


1 Het gedeelte waterkering waarvan u eigenaar bent, heeft een helling die volgens onze gegevens steiler is dan 1:3. Dit betekent dat, indien u dat wenst, het waterschap de maaiwerkzaamheden van de eerste maaibeurt op zich kan nemen. De tweede maaibeurt dient u zelf te verzorgen. Als alternatief voor de tweede maaibeurt kunt u ook nabeweiden met schapen. Dit geldt alleen voor waterstaatkundig beheer. Hiervoor dient u wel een ontheffing aan te vragen bij het waterschap.


2 Het gedeelte waterkering waarvan u eigenaar bent, heeft een helling die volgens onze gegevens flauwer is dan 1:3. Dit betekent dat u zelf zorg dient te dragen voor het maaiwerk op deze kering. Als alternatief voor de tweede maaibeurt kunt u ook nabeweiden met schapen. Dit geldt alleen voor waterstaatkundig beheer. Hiervoor dient u wel een ontheffing aan te vragen bij het waterschap.


3 Het gedeelte waterkering waarvan u eigenaar bent, valt onder onze definitie van `hoge gronden' of `zeer flauwe taluds' en is daarbij aangemerkt als ontheffingsgebied. Dit betekent dat daar, in overleg met uw waterschap, meer mogelijkheden voor het gebruik van de waterkering zijn. Hierbij denken we aan beweiding, akkerbouw, ploegen, spitten, en dergelijke. U dient hiervoor wel een ontheffing aan te vragen bij het waterschap.

Hoe vraag ik ontheffing aan?
U kunt een ontheffing van keurverboden aanvragen door het daarvoor bestemde en bijgevoegde formulier in te vullen en met de retourenvelop terug te sturen naar het waterschap. U kunt het formulier ook via deze website invullen en opsturen. Klik hier voor het ontheffingsformulier.

Indien u nog vragen heeft over het formulier of over het nieuwe beleid op de waterkeringen, kunt u contact opnemen met het waterschap (038) 4557314.

Onderzoek belangstelling verkoop
Het waterschap overweegt de mogelijkheden tot aankoop van dijkpercelen te onderzoeken. Belangrijk hierbij is, in hoeverre er bij de huidige eigenaren belangstelling bestaat om tot verkoop van dijkpercelen over te gaan. Uw eventuele belangstelling hiervoor kunt u kenbaar maken op het formulier. Klik hier voor het formulier.

Namens het dagelijks bestuur van het
Waterschap Groot Salland

J.W. Put

(hoofd afdeling Dijkversterking en Dijkbeheer)

Zie ook Zie ook
ontheffingsaanvraag beweiden