Ingezonden persbericht


Koninklijk Instituut voor de Tropen, Amsterdam

P E R S B E R I C H T

NEDERLAND STEUNT KIT-PROJECT OVER MIGRATIE EN CULTURELE IDENTITEIT HINDOESTANEN IN INDIA, SURINAME EN NEDERLAND

Overheid kent budget voor internationale cultuurprojecten toe

Amsterdam, 12 oktober 2004

In januari 2005 gaat het internationale project Bidesia over migratie, ontwikkeling en culturele identiteit van Hindoestanen in India, Suriname en Nederland van start. Deze week werd bekend dat de staatssecretarissen Van der Laan van Cultuur en Nicolaï van Buitenlandse Zaken dit project van het Koninklijk Instituut voor de Tropen steunen met bijna EUR118.000. Het bedrag komt uit het Cultuurbudget van de Homogene Groep Internationale Samenwerking (HGIS) waarmee projecten worden gesteund die op een vernieuwende manier bijdragen aan de internationale profilering van de Nederlandse cultuur.

Het project Bidesia legt de migratiegeschiedenis bloot van Hindoestanen in India, Suriname en Nederland aan de hand van hun taal en muziek als dragers van migratie-ervaring en uitdrukking van culturele identiteit. Immaterieel erfgoed wordt gecombineerd met visuele en materiële bronnen van de migratiegeschiedenis.

Het project ontleent zijn naam aan de dicht-en zangtraditie Bidesia van het voormalige Hindustan, de huidige Indiase deelstaten Uttar Pradesh en Bihar. 'Bidesh' is Hindi voor 'vreemdeling'. In de negentiende eeuw werden in deze regio veel contractarbeiders geworven voor de plantages in het Caribisch gebied en Suriname. Het project onderzoekt en volgt de ontwikkeling van deze orale kunstvorm in Suriname en Nederland en verbindt deze aan de Indiase vorm ervan. Het project legt zo ook een link tussen het Sarnami, de taal van Surinaamse Hindoestanen, en het Bhojpuri en andere (minderheids)-talen in het land van hun voorvaders.

Het project loopt tot najaar 2007 en moet resulteren in tentoonstellingen in India, Suriname en Nederland, een boek met gedichten en historische foto's, een onderzoeksdatabase en een internationale dichtersworkshop van Hindoestaanse en Bhojpuri dichters. Het project is een samenwerkingsproject tussen GB Pant Social Science Institute (India), het Instituut voor Maatschappij Wetenschappelijk Onderzoek van de Anton de Kom Universiteit (Suriname), en het KIT Tropenmuseum. De HGIS-Cultuurmiddelen zijn zeven jaar geleden ingesteld voor culturele activiteiten die bijdragen aan integratie van het buitenlandbeleid en het internationale cultuurbeleid van Nederland. Het project wordt mede gefinancierd door de Mondriaan Stichting.



Ingezonden persbericht