Crucell N.V.

Published: 14:00 12.10.2004 GMT+2 /Source: Crucell N.V. /AEX: CRXL /ISIN: NL0000358562

Crucell maakt resultaten derde kwartaal 2004 bekend

Sterke groei omzet; raming 'cash burn' opnieuw verlaagd; productprogramma's maken voortgang

Leiden, 12 oktober 2004 - Het Nederlandse biotechnologiebedrijf Crucell N.V. (Euronext, NASDAQ: CRXL) maakte vandaag zijn financiële resultaten bekend over het derde kwartaal van 2004. De omzet van Crucell over het derde kwartaal bedroeg 4,1 miljoen, wat een aanzienlijke stijging is ten opzichte van de 1,2 miljoen aan inkomsten over hetzelfde kwartaal in 2003.

"Wij hebben in hoog tempo nieuwe licentiehouders en partners aangetrokken, terwijl we bovendien goede vorderingen hebben gemaakt om onze eigen productportefeuille zo spoedig mogelijk in klinisch onderzoek te krijgen," zei dr. Ronald Brus, chief executive officer van Crucell. Dr. Brus merkte op dat door de overeenkomst met Aventis Pasteur voor het ontwikkelen van een nieuwe generatie griepvaccin, de technologie van Crucell nu een essentieel onderdeel vormt van de inspanningen om dit steeds belangrijker wordende probleem in de gezondheidszorg aan te pakken. "Samen met de marktleiders in de farmaceutische industrie zijn wij op dit moment betrokken bij vrijwel ieder belangrijk initiatief op het gebied van vaccins waar ook ter wereld - inclusief HIV, Ebola, malaria, TBC en griep," zo voegde hij daaraan toe.

De inkomsten over de eerste negen maanden van 2004 stegen tot 16,1 miljoen, tegenover 4,5 miljoen in de eerste negen maanden van 2003. Deze meer dan drievoudige stijging is voornamelijk toe te schrijven aan een sterke toename van het aantal licentieovereenkomsten en het aantal subsidies voor ontwikkelingskosten. De 'cash burn' over het derde kwartaal bedroeg 4,8 miljoen, waarmee de totale 'cash burn' over de eerste negen maanden steeg tot 5,7 miljoen. Dit ligt 65% beneden de 'cash burn' van 16,8 miljoen over dezelfde periode in 2003. Het nettoverlies daalde ten opzichte van 2003, zowel voor het kwartaal als voor de eerste negen maanden.

Crucell's chief financial officer, Leonard Kruimer, zei dat Crucell, dankzij deze resultaten, haar ramingen voor de 'cash burn' over het gehele jaar voor de tweede keer naar beneden kon bijstellen. "Wij schatten nu dat onze 'cash burn' voor 2004 op 10-15 miljoen zal uitkomen. Bij het bekend­maken van onze halfjaarcijfers hadden wij onze oorspronkelijke raming voor het gehele jaar al naar beneden bijgesteld van 20-25 miljoen tot 15-20 miljoen."

"Dat wij tegelijkertijd een ambitieus productontwikkelingsprogramma kunnen uitvoeren èn onze solide financiële positie kunnen handhaven, is te danken aan ons bedrijfsmodel, waarin wij enerzijds hogere inkomsten uit licenties en anderzijds een selectieve financiering van onze onderzoeksprogramma's door derden zoeken," zo voegde hij daaraan toe.

De liquide middelen van Crucell bedroegen op 30 september 2004 81,5 miljoen.

Belangrijkste gebeurtenissen derde kwartaal 2004

Crucell en het International AIDS Vaccine Initiative (IAVI) sloten een exclusieve licentieovereenkomst voor het ontwikkelen van een AIDS vaccin op basis van Crucell's AdVac® technologie. Merck & Co. maakte bekend, dat haar met behulp van PER.C6® technologie geproduceerde HIV vaccin binnenkort de volgende klinische testfase zal ingaan. Crucell ontvangt een 'milestone' betaling zodra dit daadwerkelijk plaatsvindt. Crucell en de Harvard Medical School maakten de resultaten bekend van een gezamenlijke studie die de effectiviteit aantoonde van nieuwe AdVac® vaccintechnologie bij reeds bestaande immuniteit tegen rAd5, de meest gebruikte recombinante adenovirus vaccinvector. Het Crucell-DSM samenwerkingsverband sloot in het derde kwartaal nieuwe PER.C6® licentieovereenkomsten met GlaxoSmithKline, Synergenics LLC / Synco Bio Partners Investments en MorphoSys AG. Crucell sloot nieuwe PER.C6® overeenkomsten met Wyeth Pharmaceuticals en Vaxin, Inc.

Kerngetallen derde kwartaal 2004
( miljoen, behalve nettoverlies per aandeel)

Q3 2004
% verandering
Q3 2003
Omzet
4,1
242 %

1,2
Nettoverlies
(5,5)
24%
(7,2)
Nettoverlies per aandeel
(0,15)
25%
(0,20)

Liquide middelen:
30 september 2004
31 december 2003
81,5
87,2

Toelichting op de financiële resultaten

Omzet
De omzet van Crucell over het derde kwartaal van 2004 bedroeg 4,1 miljoen, tegenover 1,2 miljoen over hetzelfde kwartaal in 2003. Licentie-inkomsten over het derde kwartaal van 2004 bedroegen 3,5 miljoen, tegenover 0,9 miljoen over het derde kwartaal van 2003.

De inkomsten bestonden uit aanvangsbetalingen op nieuwe contracten en uit jaarlijkse en overige betalingen op bestaande contracten. De bestaande licentieovereenkomsten met Novavax, Inc. en Schering, AG (Berlex) werden niet verlengd.

Subsidies en andere inkomsten bedroegen 0,6 miljoen over het derde kwartaal van 2004, tegenover 0,3 miljoen over hetzelfde kwartaal in 2003.

Crucell heeft in het verleden sterke schommelingen gezien in de omzet per kwartaal en verwacht dat deze ook in de toekomst zal blijven fluctueren.

Resultaten
Derde kwartaal
De totale lasten over het derde kwartaal van 2004 bedroegen 10,0 miljoen, waarvan 2,5 miljoen non-cash kosten weergeeft, voornamelijk afschrijvingen en kosten van optieplannen. De totale kosten van research & development over het derde kwartaal van 2004 bedroegen 6,0 miljoen, tegenover 6,6 miljoen over het derde kwartaal van 2003. De verkoop- en algemene kosten bedroegen 2,6 miljoen, tegenover 2,3 miljoen over dezelfde periode in het voorgaande jaar.

Het nettoverlies over het derde kwartaal van 2004 bedroeg 5,5 miljoen, ofwel 0,15 nettoverlies per aandeel, een daling ten opzichte van het nettoverlies van 7,2 miljoen, ofwel 0,20 per aandeel over het derde kwartaal van 2003.

Eerste negen maanden
De totale lasten over de eerste negen maanden bedroegen 31,8 miljoen, waarvan 7,8 miljoen non-cash kosten, voornamelijk afschrijvingen en kosten van optieplannen. De totale non-cash kosten over de eerste negen maanden van 2003 bedroegen 2,7 miljoen. De stijging in non-cash kosten met 5,1 miljoen ten opzichte van 2003 was voornamelijk het gevolg van toegenomen afschrijvingen als gevolg van de overname van ChromaGenics, toegenomen kosten van warrants en een eenmalige verlaging van de kosten van non-cash beloning met 2,3 miljoen in 2003, door veranderingen in bestaande optieplannen.

De totale kosten van research & development over de eerste negen maanden van 2004 bedroegen 18,5 miljoen, tegenover 16,8 miljoen over dezelfde periode in 2003. De verkoop- en algemene kosten bedroegen 10,3 miljoen, tegenover 4,9 miljoen over dezelfde periode in het voorgaande jaar. Deze stijging is voor een belangrijk deel het gevolg van het toekennen van opties en de kosten van warrants.

Het nettoverlies over de eerste negen maanden van 2004 bedroeg 14,6 miljoen, ofwel 0,40 nettoverlies per aandeel, een daling ten opzichte van het nettoverlies van 17,0 miljoen, ofwel 0,48 nettoverlies per aandeel over de eerste negen maanden van 2003.

Kasstroom en liquide middelen
Het totaal aan liquide middelen daalde met 5,7 miljoen over de eerste negen maanden van 2004, in vergelijking met een 'cash burn' van 16,8 miljoen in de eerste negen maanden van 2003. Een sterke toename van de inkomsten van nieuwe en bestaande licentiehouders in de eerste negen maanden van 2004 had een positieve uitwerking op de kaspositie van Crucell. De netto-kasbehoefte voor operationele activiteiten over de eerste negen maanden van 2004 bedroeg 0,5 miljoen, tegenover 16,7 miljoen over dezelfde periode in 2003. De netto kasbehoefte ten behoeve van investeringen bedroeg 5,4 miljoen, de belangrijkste factor in de afname van de netto kaspositie. Investeringen betreffen ondermeer de overname van ChromaGenics en investeringen in vaste activa.

De liquide middelen van Crucell bedroegen op 30 september 2004 81,5 miljoen.

International Financial Reporting Standards (IFRS)

Op dit moment maakt Crucell zijn jaarrekening op volgens de algemeen aanvaarde regels voor verslaglegging in de Verenigde Staten. Met ingang van 1 januari 2005 zal Crucell zijn jaarrekening bij de Euronext Stock Exchange tevens indienen volgens de International Financial Reporting Standards (IFRS). Dit in overeenstemming met de regels van de Europese Unie. De onderneming is voornemens om een analyse te maken van de verschillen in zijn financiële resultaten onder de IFRS en zal daarover aan het einde van het boekjaar rapporteren. De onderneming is bezig de verschillen in verslaglegging te evalueren en denkt op dit moment niet dat de invoering van de International Financial Reporting Standards een materiële invloed zal hebben op het eigen vermogen.

Conference Call en Webcast

Crucell zal vandaag, 12 oktober, om 14:30 Nederlandse tijd, de resultaten over het derde kwartaal bekendmaken in een conference call met journalisten en analisten. De audio-webcast hiervan is te beluisteren op www.crucell.com. Deze audio-webcast zal tot 26 oktober 2004 op de website van Crucell blijven staan.

Over Crucell

Crucell N.V. is een biotechnologiebedrijf gericht op het ontwikkelen van vaccins en antistoffen voor de bestrijding van infectieziekten, waaronder Ebola, influenza, malaria en West-Nijl virus. Ontwikkelingsactiviteiten van het bedrijf zijn onder andere samenwerkingen met Aventis Pasteur voor griepvaccins, de U.S. National Institutes of Health voor Ebola en malaria vaccins en GlaxoSmithKline (GSK), Walter Reed Army Institute of Research en New York University voor een malaria vaccin. Crucell's producten zijn gebaseerd op zijn innovatieve PER.C6® technologie, welke een veiligere, efficiëntere manier voor het produceren van biofarmaceutische producten mogelijk maakt. Crucell licenseert zijn PER.C6® technologie voornamelijk op niet-exclusieve basis aan de biofarmaceutische industrie. Licentiehouders en contractproducenten zijn onder andere DSM Biologics, GSK, Centocor/J&J en Merck & Co., Inc. Crucell is gevestigd in Leiden en staat genoteerd op Euronext en NASDAQ (tickersymbool CRXL). Meer informatie kunt u vinden op de website www.crucell.com.

This press release contains forward-looking statements that involve inherent risks and uncertainties. We have identified certain important factors that may cause actual results to differ materially from those contained in such forward-looking statements. For information relating to these factors please refer to our Form 20-F, as filed with the U.S. Securities and Exchange Commission on February 27, 2004, and the section entitled "Risk Factors". The company prepares its financial statements under generally accepted accounting principles in the United States (US GAAP).

Klik hier voor PDF versie:

Neem voor meer informatie contact op met:

Crucell N.V.
Leonard Kruimer
Chief Financial Officer
Tel. +31-(0)71-524 8722
l.kruimer@crucell.com

Elizabeth Goodwin
Director Investor Relations and Corporate Communications Tel. +31-(0)71-524 8718
e.goodwin@crucell.com