Algemene Inspectiedienst (AID)

AID controleert paardenpaspoort op najaarsmarkten

De Algemene Inspectiedienst van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gaat de komende weken intensief controleren of bij paarden

De Algemene Inspectiedienst van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gaat de komende weken intensief controleren of bij paarden een paardenpaspoort aanwezig is. De controleurs zullen verschillende najaarsmarkten bezoeken waaronder de grote paardenmarkten in Zuidlaren en Hedel. De controles hebben te maken met nieuwe Identificatie- en registratieregels voor paarden waarbij het verplicht is om bij ieder paard een paspoort te hebben. Ook wordt er gecontroleerd op de verplichting voor het hebben van een chip bij veulens ouder dan zeven maanden en op de regels voor dierenvervoer. Uit eerdere controles van de AID op paardenmarkten bestaat de indruk dat de nieuwe regels niet goed nageleefd worden.

De nieuwe Identificatie- en registratieregel is van kracht sinds 1 januari van dit jaar. Bij alle veulens die na 1 januari geboren zijn en alle oudere paarden en pony's die in een trailer of veewagen over de openbare weg vervoerd worden, is het verplicht om een paspoort te hebben. Dit geldt dus ook bij paarden die vervoerd worden voor de export of de slacht. Tijdens het transport dient het paspoort van het paard aanwezig te zijn.
Voor oudere paarden en pony's die bij huis in de wei lopen of waar alleen een buitenrit mee wordt gemaakt, geldt een overgangsregeling. Op het moment dat deze paarden medicijnen toegediend krijgen moet er wel een paspoort zijn of worden aangevraagd.

Chip
Veulens die in 2004 geboren zijn, moeten binnen zeven maanden na geboorte en voor afspenen naast het paspoort ook een chip hebben. De chip koppelt op unieke wijze het paard aan het bijbehorende paspoort. Een aantal stamboeken en sportorganisaties werken al meerdere jaren naar tevredenheid met deze wijze van identificatie. Ook hierbij geldt voor oudere paarden een overgangsregeling.
In Frankrijk en Ierland geldt eveneens een chipverplichting.

Een paspoort kan aangevraagd worden bij één van de in Nederland erkende stamboeken of bij de sportorganisatie KNHS. Dit geldt ook voor veulens van een buitenlands stamboek. Het paspoort hoort altijd bij het paard of de pony te blijven. Ook bij verkoop blijft het paspoort bij het dier. Paspoorten die vóór 1 januari van dit jaar zijn uitgegeven door de erkende instanties blijven gewoon geldig. Dit geldt ook voor paspoorten die door erkende stamboeken in andere EU-lidstaten zijn uitgegeven.