Anti Racisme Informatie Centrum

Gratis naar de tentoonstelling 'Wereldoorlog in de West'

Het Verzetsmuseum Amsterdam doet in samenwerking met het LBR een uniek aanbod. Alle Wereldscholen en Scholen zonder Racisme kunnen gratis naar de tentoonstelling 'Wereldoorlog in de West' . Deze tentoonstelling geeft een beeld van Suriname, de Nederlandse Antillen en Aruba in de periode 1940-1945 en loopt nog tot en met 9 januari 2005.

Het LBR en het Verzetsmuseum willen scholen met dit aanbod stimuleren om de Tweede Wereldoorlog in een breed perspectief te plaatsen. 'Wereldoorlog in de West' is een indringende tentoonstelling over een bijzonder onderwerp. Suriname en de Antillen waren weliswaar niet bezet, maar raakten al gauw bij de oorlog betrokken. Beide gebieden waren van cruciaal belang voor de geallieerde oorlogsvoering. Zonder de olie uit de Antillen en zonder de bauxiet uit Suriname hadden de geallieerden de oorlog misschien niet eens gewonnen.

De tentoonstelling vertelt het verhaal aan de hand van citaten en belevenissen van bewoners, militairen en andere ooggetuigen. Hoe hebben zij de oorlog ervaren? Ook zal er aandacht zijn voor de Surinamers en Antillianen die tijdens de oorlog in Nederland verbleven. Velen van hen namen deel aan het verzet.

Bij de tentoonstelling is een educatief programma gemaakt voor groep 7/8 van het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs, met name ook voor het VMBO. Voor leerlingen is er een interactieve website gemaakt met een kennisquiz, filmpjes en vragen.

Bij een bezoek aan de tentoonstelling wordt scholen het volgende programma aangeboden:

* introductiefilmpje (6 min) en uitleg van de gang van zaken
* bezoek tentoonstelling met opdrachtenboekje (onder begeleiding)
* korte afsluiting

De Wereldscholen en Scholen Zonder Racisme zullen per post meer informatie ontvangen, evenals het opdrachtenboekje dat bij de tentoonstelling hoort.

Wereldoorlog in de West
Verzetsmuseum Amsterdam
Plantage Kerklaan 61

Openingstijden
di-vr:
za-zo-ma:
feestdagen:

10.00 - 17.00 uur
12.00 - 17.00 uur
12.00 - 17.00 uur

Voor meer informatie over deze aanbieding kunt u contact opnemen met: Marjan Möhle, coördinator School zonder Racisme en Wereldschool, 010-2010201
of Gerard Mensink, Educatieve Dienst Verzetsmuseum Amsterdam, 020-620 25 35

Of kijk op: www.verzetsmuseum.org