Gemeente Ede

nummer 209 / Ede, 12 oktober 2004

Wethouder Jonker opent tentoonstelling
Onze oude buren, vondsten en verhalen uit de bodem van de stad

Maandag 11 oktober om 12.00 heeft wethouder Jonker de reizende tentoonstelling `Onze oude buren, vondsten en verhalen uit de bodem van de stad` geopend die tot en met 28 oktober is te zien in de tentoonstellingsruimte van stadskantoor `De Doelen` in Ede.

De tentoonstelling is georganiseerd ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het Convent van Gemeentelijke Archeologen, dat hiermee een beeld wil geven van de resultaten van archeologisch onderzoek in de steden. De tentoonstelling bestaat uit een dertig kijkdozen waarin de gemeentelijke archeologen hun favoriete vondsten laten zien en illustraties en scènes uit het leven van vroegere bewoners van de stad.

Archeologie staat heel dicht bij de burger van nu: de opgravingsputten liggen soms naast de deur en de resultaten komen snel in de krant, op de lokale zender en in het plaatselijk museum. In de gemeente Ede liggen de opgravingen op het terrein van de Hof van Gelderland, het oude streekziekenhuis in Bennekom, bedrijventerrein De Vallei en particuliere bouwterreinen nog vers in het geheugen. Daardoor staan de vroegere bewoners van de stad heel dichtbij ons; het zijn letterlijk onze oude buren, mensen die leefden op dezelfde plaats als waar wij nu wonen. De dingen die ze hebben achtergelaten, leveren merkwaardige, amusante, ontroerende en altijd leerzame verhalen op.

De gemeentelijke archeologen hebben ieder een voorwerp uitgezocht, dat sterk tot hun verbeelding spreekt. Daardoor is er een grote variatie te zien aan bijzondere vondsten, zoals Romeinse loden slingerkogels uit Velsen, een houten boemerang uit het begin van de jaartelling gevonden in Vlaardingen, middeleeuwse wollen kindersokken uit Groningen, een middeleeuws kattenskelet uit Venlo en een 16de-eeuwse tinnen kan die op mysterieuze wijze in een Delftse beerput terecht is gekomen.

In 1960 werd de eerste gemeentelijke archeoloog aangesteld in Rotterdam. Later volgen ook andere grote en kleinere gemeenten. Ede heeft sinds 1998 een gemeentelijk archeoloog. In totaal zijn er 35 gemeenten die een eigen archeoloog in dienst hebben. Zij zijn allemaal lid van het Convent van Gemeentelijke Archeologen (CGA), de vereniging die al 25 jaar de belangen van de gemeentelijke archeologie behartigt.

De tentoonstelling reist nog tot oktober 2005 door het land en zal na Ede de gemeente Amsterdam aandoen.

---