Gemeente Ede

nummer 213 / Ede, 12 oktober 2004

College ziet af van duur elektronisch parkeerverwijssysteem Parkeertarief wordt niet extra verhoogd

Het college van burgemeester en wethouders van Ede ziet af van het plan om een duur elektronisch parkeerverwijssysteem aan te schaffen. Het college stelt de raad voor om een goedkoper verwijssysteem in Ede Centrum te kopen dat automobilisten met behulp van verkeersborden naar de parkeergarage(s) en parkeerplaatsen leidt. Als de raad akkoord gaat, is daarmee een extra tariefsverhoging van EUR 0,10 per uur van de baan. Het parkeertarief in Ede Centrum zal dan in 2005 EUR 1,00 per uur worden.

De gemeenteraad heeft al in 1998 besloten om een elektronisch parkeerverwijssysteem in Ede Centrum te realiseren. Zo`n systeem maakt gebruik van elektronische bewegwijzeringsborden waarop de aanduiding vol of leeg staat. De totale kosten van zon elektronisch systeem zijn EUR 525.000.
Als de gemeente afziet van dit elektronische systeem, kan de eerder afgesproken verhoging van het parkeertarief van EUR 0,20 beperkt worden tot EUR 0,10. Het parkeertarief in Ede wordt dan per 2005 EUR
1,00 per uur.

Tarief bevriezen
Inmiddels is er twijfel ontstaan over de toegevoegde waarde van een elektronisch parkeerverwijssysteem. De Stichting Binnenstadsmanagement, die in 2003 is opgericht, heeft het gemeentebestuur geadviseerd om af te zien van een elektronisch parkeerverwijssysteem. In plaats daarvan moet een goedkoper bewegwijzeringssysteem worden aangeschaft. De Stichting Binnenstadsmanagement stelt het college voor om het parkeertarief in 2005 te bevriezen op EUR 0,90 per uur als compensatie voor de overlast door de bouwwerkzaamheden in Ede Centrum.
Het college neemt het voorstel voor de aanschaf van een goedkoper systeem over, maar kan niet meewerken aan het verzoek om het parkeertarief in 2005 te bevriezen op EUR 0,90 per uur omdat dan een financieel tekort ontstaat.
Ook de Stichting Parkeren Ede Centrum adviseerde om af te zien van een elektronisch parkeerverwijssysteem en te kiezen voor het goedkopere systeem.

Raad
De gemeenteraad spreekt zich 18 november 2004 uit over de parkeertarieven in Ede Centrum. De raadscommissie Beheer Fysieke Omgeving (BFO) zal het voorstel eerst bespreken in de vergadering van 28 oktober.

---