Gemeente Ede

nummer 212 / Ede, 12 oktober 2004

Grootste taakstelling ooit
Ede haalt bezuinigingstaakstelling

Burgemeester en wethouders hebben vandaag de Programmabegroting 2005-2008 aangeboden aan de raad. In deze begroting is de grootste bezuinigingstaakstelling verwerkt die de gemeente Ede ooit heeft doorgevoerd. Door EUR 4,35 miljoen structureel te bezuinigen blijft het huishoudboekje van de gemeente weer structureel sluitend. In de begroting heeft het college de maatregelen, waarmee de raad in juni op hoofdlijnen heeft ingestemd, verder uitgewerkt en geconcretiseerd.

De gemeente gaat gericht taken, werkzaamheden en formatieplaatsen schrappen. Organisatie, instellingen, bedrijven en inwoners zullen hier de gevolgen van ondervinden. Bij zijn aantreden heeft het college van B. & W. een aantal speerpunten geformuleerd: zorg, veiligheid en onderwijs. Deze speerpunten worden bij de huidige bezuinigingsoperatie ontzien. Bovendien wil het college de directe dienstverlening aan de burger zoveel mogelijk ontzien en geen maatregelen nemen die de lokale economie schaden.

Burgemeester en wethouders zijn zich zeer goed bewust van de gevolgen die de nu voorgestelde bezuinigingen hebben binnen de Edese samenleving. Zij zijn echter van mening dat zij nu niet weg mogen lopen voor de noodzaak om ingrijpende maatregelen door te voeren die uiteindelijk moeten leiden tot een sluitende meerjarenbegroting.

Extra Rijksbezuinigingen
In september ontving de gemeente Ede van het Rijk het bericht dat zij een extra nadeel van 4 ton moet verwerken. Belangrijkste oorzaak hiervan is de stijging van prijs- en loonindexcijfers. Deze heeft het college ook binnen de nu voorliggende begroting weten op te vangen.

Maatregelen
In juni heeft het college de raad voorstellen gedaan voor bezuinigen op meerdere categorieën. In het beheer van de openbare ruimte bijvoorbeeld bezuinigt de gemeente EUR 925.000. Aan de posten cultuur, sport en volwasseneneducatie wordt EUR 600.000 minder uitgegeven. Een aantal nieuwe projecten wordt geheel of gedeeltelijk van de meerjarenbegroting geschrapt of soberder uitgevoerd. Het afzien of vertragen van deze investeringen levert op jaarbasis EUR 900.000 op. Het college snijdt ook diep in de eigen organisatie: bezuinigingen op algemene voorzieningen voor bestuur en organisatie moeten EUR 500.000 opbrengen. Verder wordt er nog eens voor EUR 1 miljoen bezuinigd op de personeelslasten. In totaal betekent dit dat er zon 40 tot 60 arbeidsplaatsen zullen verdwijnen. De raad heeft ermee ingestemd deze maatregelen verder uit te werken.

Lastenkant
Ook enige lastenverzwaring voor inwoners en bedrijven is onontkoombaar. De honden- forensen- en toeristenbelasting gaan met 10% omhoog. Door de verhoging van leges voor bestemmingsplanwijzigingen verwacht het college in 2005 en 2006 een meeropbrengst van tussen de EUR 150.000 en EUR 200.000. De inkomsten als gevolg van billboards en reclame is geraamd op EUR 150.000. Vanwege het feit dat de taakstelling op inkomsten daarmee wordt gehaald, ziet het college af van de invoering van precariobelasting. Burgemeester en wethouders willen Ede-Centrum juist stimuleren in plaats van belasten.

Het kabinet heeft besloten om vanaf 2005 de uitbetaling van de zogeheten Zalmsnip (EUR 45,38) af te schaffen. Gelet hierop stelt het college voor de afvalstoffenheffing niet te verhogen, dus ook geen inflatiecorrectie.

Ten opzichte van de voorstellen in juni besloot het college na grondige overwegingen om twee projecten van bezuinigen af te zien. Het gaat om de stopzetting van de subsidieverlening van het cultuurprogramma van de Reehorst en de herhuisvesting van het Nederlands Tegelmuseum. Het gat in de taakstelling dat hierdoor ontstaat - EUR 250.000 en EUR 125.000 - wil het college bekostigen uit extra inkomsten. De maatregelen zijn een verhoging van de OZB met
1% en een verdere gefaseerde verhoging van de toeristen- en forensenbelasting tot 0,90 eurocent. De gemeenteraad moet zich hierover in november uitspreken.

De tarieven voor de OZB worden nog niet in de begroting vastgesteld. De hertaxatieoperatie is nog niet afgerond. In december zal het college hiervoor nadere voorstellen doen. Uitgangspunt voor 2005 daarbij is dat na hertaxatie de totaalopbrengst (exclusief inflatiecorrectie) gelijk blijft. Dit houdt in dat waardestijgingen leiden tot daling van het tarief.

Een nieuwe project dat het college voor EUR 50.000 opneemt in de begroting is Waarden en Normen.

Pijnlijke ingrepen
De ingrepen die B. & W. nu voorstellen zijn pijnlijk maar onontkoombaar. De gemeente heeft gezocht naar
bezuinigingsmogelijkheden die niet onomkeerbaar zijn en die de lokale economie zoveel mogelijk ontzien. Dus zodra de economie weer aantrekt en ook de gemeente Ede weer wat ruimer in haar jasje komt te zitten, kunnen bepaalde zaken weer opgepakt worden. Op 11 november aanstaande bespreekt de gemeenteraad de voorstellen van het college.
---