Inspectie voor de Gezondheidszorg



---

Dinsdag 12 oktober 2004

IGZ: GEBRUIK TILLIFTEN MOET VEILIGER

De Inspectie voor de Gezondheidszorg krijgt jaarlijks meldingen binnen van ongelukken met tilliften. De ongelukken variëren van patiënten die uit de tilband glijden, patiënten die vallen doordat de tilband losraakt van de tillift of patiënten die bekneld raken tussen de tilband en de tillift. Uit vandaag gepresenteerd onderzoek blijkt dat de aandacht ervoor wel verbeterd is, maar de risico"s van het gebruik van tilliften nog steeds aanwezig zijn.

In 2002 stuurde de inspectie een circulaire naar zorginstellingen en fabrikanten om het veilig gebruik van tilliften te bevorderen. Met tilliften worden patiënten verplaatst die zich niet of met moeite kunnen voortbewegen. Een tillift wordt bijvoorbeeld gebruikt om een patiënt van de stoel op het bed te tillen. Zorgverleners gebruiken tilliften om rugklachten te voorkomen.

In 2003 heeft de inspectie onderzocht of er maatregelen genomen zijn voor het veiliger gebruik van tilliften. Het onderhoud van tilbanden en tilliften is niet goed geregeld. In meer dan de helft van de instellingen ontbreekt structurele scholing voor personeel om de tilliften te bedienen. Bij de helft van de tilliften ontbreekt de gebruiksaanwijzing, waardoor het risico op fouten groot is. In het individuele zorgplan van de patiënt moet het tilbeleid omschreven staan; dit moet regelmatig geëvalueerd worden.

Het aantal ongelukken wordt door de zorginstellingen en de fabrikanten niet goed bijgehouden. Als er ongelukken met tilliften gebeuren, moeten zorginstellingen de fabrikant hierover direct informeren. De inspectie eist dat fabrikanten meer aandacht besteden aan het mogelijk glijden van de patiënt uit de tilband en het losraken van de tilband van de tillift. Fabrikanten moeten alle ongelukken met tilliften melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg en voldoen aan het Besluit medische hulpmiddelen.