Vereniging Samengestelde Wedstrijd Mensport Nederland

Persoonlijk standpunt Michael Freund

12/10/2004

Warendorf, Duitsland, 12 oktober 2004
Vandaag heeft Wereldkampioen vierspannen Michael Freund aan de Duitse federatie zijn persoonlijke standpunt medegedeeld naar aanleiding van de positieve medicatiecontrole van zijn paard Mary tijdens het WK in Hongarije.

Objectieve feiten:
Mijn paard Mary werd tijdens het WK vierspannen in het Hongaarse Kecskemét positief getest bij een medicatiecontrole. Het gaat hierbij om de zogenaamde `A-test'; het resultaat van de B-test zal ik binnen de gestelde termijn (tot 16 oktober 2004) bij de FEI opvragen. Bij de betreffende positieve A-test werd het middel Valeriaanzuur (Baldrian extract) vastgesteld. De merrie Mary is 15 jaar oud. Zij maakte al deel uit van mijn span, toen ik in 1994 in Den Haag Wereldkampioen werd. Na deze prestatie is het paard naast de wedstrijdsport veelvuldig ingezet voor menlessen en shows. Door haar grote innerlijke rust en evenwichtigheid was zij juist uitermate geschikt voor zulke taken. Al meer dan 30 jaar ben ik op hoog niveau actief in de mensport. Juist omdat ik succesvol ben, worden mijn paarden veelvuldig aan medische controles onderworpen. Dit heeft nog nooit tot problemen geleid.

Verder hecht ik waarde aan de constatering dat op geen enkel moment voor of tijdens het Wereldkampioenschap noch door mij noch door de officiële verzorgers aan mijn paarden op welke manier dan ook een verboden substantie is toegediend.

Ik ben geschokt en ontsteld, dat het tot een dusdanig resultaat kon komen. Als verklaring heb ik slechts twee mogelijkheden:

Opname van de gevonden substantie middels het voer: Ik heb direct in het werk gesteld, dat alle door mij in Hongarije gebruikte soorten krachtvoer door de Veterinaire Hogeschool in Hannover- afdeling diervoeding- op overeenkomstige ingrediënten worden onderzocht.
Gezien het korte tijdsbestek is hiervan momenteel nog geen resultaat beschikbaar. Het door mij op de WK gebruikte hooi heb ik bij een biologisch bedrijf in Hongarije gekocht. Ook dit wordt momenteel grondig onderzocht.

Toediening door derden
De toegang tot het stallenterrein van het WK in Hongarije zou, volgens het FEI reglement-, slechts voor een beperkt aantal rechtmatige personen na grondige controle, toegestaan zijn. Het feit wil echter, dat ook een groot aantal onrechtmatige personen toegang hadden tot dit terrein. Er werd bovendien tegen de FEI reglementen in geen logboek bijgehouden van personen, die na 22.00 uur het stallenterrein betraden. Deze situatie werd tijdens de chef d'equipe bijeenkomsten intensief ter sprake gebracht, echter zonder enig resultaat. Daardoor hadden er bovendien al meer dan 300 personen recht op toegang.

Wat op dit moment bij mij, mijn familie en mijn team en mijn vrienden overheerst, is natuurlijk grote ontsteltenis en verdriet, maar ook de hoop op een vlotte opheldering alsmede een aanzet tot nadenken over een intensieve en grondige discussie over deze problematiek met als resultaat een positieve ontwikkeling voor de mensport.

Michael Freund

Deze verklaring is voor u door Hoefnet vrij vertaald uit het Duits. De originele versie vindt u op:

www.fn-dokr.de/isy.net/servlet/broadcast/presseticker.html?id=4508