Nieuw-Vlaamse Alliantie


Geen forum-overleg of communautaire toegevingen voor B-H-V (12/10/04)

Na lezing van de volledige tekst van de beleidsverklaring van Verhofstadt kan de N-VA niet anders dan besluiten dat de premier, nog meer dan eerst gevreesd, in een virtuele wereld leeft.

Hij heeft immers duidelijk geen kennis van hetgeen waartoe zijn eigen partij zich heeft geëngageerd door het indienen van het gemeenschappelijk wetsvoorstel voor de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde. Hoe valt het anders te verklaren dat hij suggereert dit onderwerp te behandelen in een forumoverleg? Het Vlaams regeerakkoord is hierover zonneklaar: de wetsvoorstellen tot splitsing van kieskring en gerechtelijk arrondissement worden ingediend en krijgen vervolgens hun beslag langs een normale parlementaire behandeling. Dit akkoord werd gisteren nog bevestigd op een overleg tussen de voorzitters van de Vlaamse meerderheidspartijen.

Concreet betekent het akkoord dat de bespreking van de wetsvoorstellen kan gebeuren in de bevoegde parlementaire commissies.

Helemaal hallucinant is de suggestie van de premier om de behandeling van de voorstellen tot splitsing van de kieskring B-H-V te koppelen aan een ruimere bespreking van andere voetangels die nu al decennialang de communautaire pacificatie in de weg staan. De Vlaamse regeringspartijen hebben zich geëngageerd, zowel in het Vlaams regeerakkoord als in hun engagement t.a.v. de burgemeesters, om niet te morrelen aan de taalwetgeving en geen uitbreiding van de faciliteiten toe te staan.

Ook betreffende de splitsing van het gerechtelijk arrondissement doet Verhofstadt net alsof er geen consensus is tussen de Vlaamse partijen over de aanpak hiervan. Nochtans staat deze duidelijk in het Vlaams regeerakkoord.

De N-VA kan niet anders dan vaststellen dat Verhofstadt in een eigen virtuele realiteit leeft en feitelijk partijloos is geworden. Hetgeen hij voorstelt in de beleidsverklaring is immers onverenigbaar met hetgeen zijn eigen partij heeft vastgelegd in het Vlaams regeerakkoord en wat gisteren nog bevestigd werd door zijn partijvoorzitter Bart Somers.

Als een rechtlijnige partij die woord houdt, bevestigt de N-VA haar constructieve houding en beklemtoont ze dat ze het gesprek niet zal voeren vanuit de tegenstelling tussen federale oppositie en meerderheid. Het gemeenschappelijk doel van de N-VA en de andere Vlaamse regeringspartijen is het uitvoeren van het Vlaams regeerakkoord: het splitsen van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde, conform het Vlaams regeerakkoord. Van een forumoverleg of communautaire toegevingen kan geen sprake zijn.

Auteur:
Co-voorzitter N-VA
Bart De Wever

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be