Socialistische Partij


Noord-Holland wil nog meer liberaliseren

In de Statenvergadering van 11 oktober hebben de staten besloten het kabinet en de Tweede Kamer te vragen de energiebedrijven niet te splitsen, zoals minister Brinkhorst van D66 voorstelt. Indirect vragen ze hiermee naast de energieleverantie ook het elektriciteitsnet te liberaliseren. Alleen de SP en D66 stemden tegen en weigerden de motie te ondertekenen.

De SP is van mening dat nu de liberalisering van de energiemarkt een feit is, het heel belangrijk is dat tenminste het net van leidingen in handen van de overheid blijft. Dat kan alleen bewerkstelligd door de energiebedrijven te splitsen in een netdeel en een distributiedeel.

De SP zag het liefst dat de hele liberalisering van de energiemarkt wordt stopgezet. Energiebedrijven behoren tot de zogenaamde nutsbedrijven en moeten niet worden overgegeven aan de realiteit van de markt. Wat daar de gevolgen van zijn hebben we vorige zomer kunnen zien in Californië: geen stroom omdat het elektriciteitsbedrijf failliet is. Nu al, terwijl de liberalisering nog maar net begonnen is, regent het klachten bij de energiebedrijven, die dan ook nog eens bijna niet te bereiken blijken te zijn. De energielevering aan de markt overlaten is een slechte zaak en het is daarom echt ernstig dat de Noord-Hollandse GroenLinks zich voor het karretje laat spannen van de liberalen door deze motie mee te tekenen. printvriendelijke versie