GroenLinks Heerlen

Inhoud

Politiek debat over de ontslagname van de wethouders Riet de Wit en Peter van Zutphen

Gemeenteraad tegen behoud Mijnsteenberg

Mededelingen:

* Gerrit van de Pasch Stichting zoekt duizend donateurs
* Wereldwinkel houdt actie 50 x 50

* Algemene Ledenvergadering en bijeenkomst fractie

Politiek debat over de ontslagname van de wethouders Riet de Wit

en Peter van Zutphen (SP).

Ze mochten niet meedoen met het debat over hun eigen ontslag. Riet de Wit en Peter van Zutphen. Het presidium had de benoeming van deze "nieuwe" raadsleden op agendapunt 6 gezet en het politieke debat op 3. Een verzoek van de SP om het debat na de benoeming te houden werd alleen gesteund door de SP zelf en GroenLinks. GroenLinks had daarbij wel de "voorwaarde" verbonden dat de Wit en van Zutphen zich terughoudend zouden opstellen in dit debat. Je kan van raadsleden namelijk niet verwachten dat ze doen en laten verantwoorden van de tijd voordat ze raadslid zijn. Dat geldt ook voor een wethouderschap. Of dat gelukt zou zijn viel overigens achteraf te betwijfelen. Tijdens het debat liet Riet de Wit zich zo nu en dan horen vanaf de publieke tribune. En inmiddels hebben we ook een brief gekregen van de SP die wethouder Frans Hol beticht van leugens tijdens het debat.

De bijdrage van GroenLinks aan het debat startte met de geschonden belofte aan de bewoners rondom het huidige OAC. Deze mensen is beloofd om uiterlijk 22 oktober het OAC verplaatst te hebben. Dit gaat nu waarschijnlijk niet lukken. Daarnaast hebben we gesteld dat ondanks de vertraging voorop moet blijven staan dat er goede voorzieningen en een betere zorg moeten komen voor de drugsverslaafden. We spraken daarbij onze waardering uit voor het door Riet de Wit gevoerde beleid. Uit dit oogpunt bezien was hun opstappen jammer.

Ook moeten we constateren dat de gemeenteraad voor de zomer weer terug kwam op eerder vastgesteld beleid en beslissingen. Dit is een teken van onbetrouwbaarheid van de politiek.

Verder was GroenLinks kort over de ondernomen lijmpogingen. Het lijkt wel of de voormalige coalitiepartners in twee verschillende werelden wonen. Er was absoluut geen sprake van een zinnige communicatie. Hoe dat tijdens de perioden van samenwerking moet zijn geweest, is een raadsel. Ook tijdens het debat wordt er van beide zijden alleen maar gekeken naar de "overkant". Wel veel verwijten maar totaal geen zelfanalyse.

Je kan in de politiek vaak uitgaan van coalities die onderling solidair zijn. Een hechte coalitie is echter vaak de oorzaak van saaie en lompe politiek, beklonken in achterkamertjes en zonder veel respect voor andere standpunten. Eigenlijk zou ook de SP mogen accepteren dat er in een gemeenteraad (vaker) sprake is van wisselende meerderheden. Dat is een gezond onderdeel van het dualisme, waar de gemeenteraad ook wat verder af staat van het college van B&W. Daarmee kan de gemeenteraad optimaler en zelfstandiger functioneren. Uit democratisch oogpunt zijn wisselende meerderheden te respecteren en te accepteren, ook al is men (in dit geval ook SP en GroenLinks) tegen het betreffende besluit. Als men als wethouder een in de eigen portefeuille onacceptabel besluit zou moeten uitvoeren, dan zou men ook kunnen overwegen om (tijdelijk) onderdelen uit de portefeuille te wisselen. Het is wat pragmatisch, maar wat nu vaak lijkt is dat wethouders zich wel heel persoonlijk binden aan bepaalde zaken. Het tijdelijk wisselen van portefeuilles gebeurd toch wel regelmatig, zij het vaak om andere dan politieke redenen. Wethouder Frans Hol gaf aan dat die optie ook door het college was overwogen, maar niet is uitgevoerd.

Maar het was een politiek besluit van de SP. Het vertrouwen was weg. Er werden eerdere besluiten bijgehaald (Middenzaal stadsschouwburg, Mijnsteenberg), die de SP overigens eerder wel heeft geaccepteerd.

Kort na het aftreden maakte de SP al de balans op van hun coalitieschap. Het werd een opsomming van de eigen successen, waarbij de SP zich toch wel erg veel veren op de hoed zette. Zo trokken ze ook het "goede" beleid van de Wet Werk en Bijstand geheel na zich toe terwijl hier toch nog wel het een en ander op is aan te merken en ze pas in het weekeinde voor het eerste raadsdebat werden wakker geschut door de conceptmoties die GroenLinks had toegestuurd.

Als de SP dan echt zo succesvol is gebleken dat bracht dat GroenLinks tot de conclusie dat ze toch echt te vroeg eruit zijn gestapt. Niet alleen zijn er geen definitieve besluiten genomen ten aanzien van het OAC, maar "slechts" vooralsnog nader onderzoek. De SP had misschien wat meer geduld moeten hebben? En als de SP zoveel invloed had in het college, dan zouden ze voor de stad en hun achterban ook in de resterende twee jaar nog veel meer hebben kunnen betekenen dan nu in de oppositiebankjes.

GroenLinks vroeg ook naar wat nu het feitelijke breekpunt is geweest. Het laatste collegevoorstel ging namelijk ook al uit van het doen van nader onderzoek naar andere locaties plus en nog eens kritisch tegen het licht houden van de locatie Valkenburgerweg voor het OAC. Riet de Wit heeft dit unanieme B&W - voorstel voor onderzoek door 3 nader aan te wijzen personen nog verdedigd. Het breekpunt voor de SP was het ook nader onderzoeken van de 5 "toplocaties" in of rondom het centrum. Deze 5 toplocaties zijn overigens nog niet bekend. De SP vreesde dat dan 5 buurten in opstand zouden komen.

De CDA - wethouders Hol en Prickartz zijn van meet af aan tegen de locatie Valkenburgerweg geweest of hadden er in ieder geval grote problemen mee. Op vragen van GroenLinks werd ook geantwoord dat ze nooit een alternatief wel hebben gesteund. Ook vonden ze de Valkenburgerweg niet acceptabel als minst slechte plek. Wethouder Hol gaf wel aan dat na het onderzoek wellicht de Valkenburgerweg wel acceptabel is.

Tot slot: de coalitie gaat door met een nieuwe 19 - 18 meerderheid. Daarmee wordt voorlopig (de bedoeling is tot de verkiezingen) de huidige situatie gehandhaafd. Het college van B&W gaat met 5 wethouders verder, waarbij wethouder Loek Damen van 0,6 naar volledige baan gaat. Aan menskracht levert het college dus bijna eenderde in. Het college verwacht dat ze hiermee de klus kunnen klaren. Ze willen wel wat meer ambtelijke ondersteuning en hebben ook wat portefeuilles herverdeeld.

Gemeenteraad tegen behoud Mijnsteenberg

Het was te verwachten, zeker na het debat in het voorjaar (zie vanuit de raad nummer 45, 4-4) en ook na de voorbereidende vergadering van de commissie SO: de meerderheid van de gemeenteraad wil de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen niet adviseren om de mijnsteenberg van de Oranje Nassaumijn IV aan te wijzen als beschermd monument.

De voorstanders van dit besluit zijn het CDA, de Stadspartij Heerlen, Leefbaar Heerlen en de VVD.

Het waren vooral de PvdA en de SP die nogmaals een uitgebreid betoog hielden voor behoud van de mijnsteenberg. Maar het was niet aan de raadsmeerderheid besteed. GroenLinks had aan die betogen maar een opmerking toe te voegen. Verleden jaar spitste de discussie zich vooral toe op de risico's die de gemeente Heerlen zou lopen als ze zelfstandige besluiten zou nemen. Zelfs Riet de Wit adviseerde toen om de procedure van Monumentenzorg te doorlopen. Dus niet een zelfstandig voorbereidingsbesluit nemen dat een beschermende werking heeft op ongewenste ontwikkelingen. Men was toen te bang voor schadeclaims.

Via de procedure van advies aan de staatssecretaris neemt de gemeente geen enkele juridische verantwoordelijkheid en kan dus (nu helemaal) niet aansprakelijk worden gesteld.

Echter, in de loop van de tijd heeft het argument werkgelegenheid bij de voorstanders aan sterkte gewonnen. Daarnaast wil men graag te zijner tijd het gebied vrijgeven en inrichten voor massalere recreatie. We hebben namelijk in Parkstad Limburg veel te weinig recreatiewater. Dat Limburg met zijn Midden-Limburgse grindgaten inmiddels Friesland voorbij is gestreefd als waterrijke provincie doet nu even niet ter zake. We moeten binnenkort in Parkstad de toerist werkelijk alles te bieden hebben; gebergtevorming wordt het volgende doel. Laten we hopen dat de staatssecretaris wel zijn verantwoordelijkheid neemt!

Mededelingen:

Gerrit van de Pasch Stichting zoekt duizend donateurs

De Gerrit van de Pasch Stichting vangt dakloze vluchtelingen op. Mensen die nergens anders terechtkunnen. Om dit werk te kunnen voortzetten zoekt de Gerrit van de Pasch Stichting duizend donateurs. Deze duizend mensen wordt gevraagd om maandelijks een klein bedrag van minimaal 1 euro via een machtiging over te maken aan de Gerrit van de Pasch Stichting. Ze hopen door vele kleine donateurs te werven de onafhankelijkheid beter te kunnen waarborgen: "vele kleintjes zijn sterker, dan een enkele grote".

De gemeente Heerlen heeft de beslissing genomen om een stichting voor noodopvang van vluchtelingen op te zetten. De opvang is bedoeld voor vluchtelingen die bereid zijn mee te werken aan terugkeer en voor vluchtelingen die nog een procedure hebben lopen. Bijvoorbeeld voor een medische behandeling. De toetsing wie gebruik mag maken van de opvang is in handen gegeven van de Stichting INLIA in Groningen.

Daarbij geeft de gemeente Heerlen geen steun meer aan vluchtelingen die voorheen een beroep deden op de Gerrit van de Pasch Stichting. Echter, er vallen ook met deze nieuwe noodopvang nog steeds mensen uit de boot.

Niet alle vluchtelingen zijn in staat om te vertellen wat er met hen is gebeurd. Bijvoorbeeld families van wie de vrouw in het herkomstland is verkracht en die uit schaamte hierover nooit verteld hebben. Zelfs niet aan hun man. Of mensen die vanwege hun opgelopen trauma niet konden vertellen wat er is gebeurd. Mensen die niet geloofd worden en wachten op nieuw bewijsmateriaal. Mensen die er alles aan doen om terugkeer mogelijk te maken en een halsstarrige ambassade treffen. Mensen uit landen met een burgeroorlog die alles verloren zijn. En als laatste is er de groep mensen die niet terug durft te keren uit angst weer de mensen tegen te zullen komen voor wie ze juist zijn gevlucht.

Niet alleen vanuit Heerlen maar ook vanuit omliggende gemeenten wordt er een beroep op de Gerrit van de Pasch Stichting gedaan. Het afgelopen haf jaar kregen ze 48 verzoeken om hulp. Daarvan zijn 16 afkomstig uit de gemeente Heerlen. Uit de regio Zuid- en Midden-Limburg zijn er 24 verzoeken. En in 8 zaken ging het om vragen van elders. Veelal mensen die direct na aankomst in Nederland op straat waren gezet.

Met name daar waar het landelijk beleid ernstig tekort schiet, helpt de Gerrit van de Pasch Stichting. Al met al redenen genoeg om de stichting overeind te houden. Maar dat kan alleen met hulp.

Meld u aan bij de Gerrit van de Pasch Stichting, coördinator Ad Guillet, Putgraaf 3, 6411 GT Heerlen, tel. 045 571 19 80 en e-mail ad.guillet@missionaircentrum.nl. Het rekeningnummer is 9896 57523.

Meer informatie is te vinden op internet via www.missionaircentrum.nl en dan doorklikken naar 'vluchtelingen'. De Gerrit van de Pasch Stichting geeft twee maal per jaar een nieuwsbrief uit die wordt verspreid onder donateurs en betrokkenen.

Naast geld kan de Gerrit van de Pasch Stichting ook meer menskracht dringend gebruiken. Men zoekt bijvoorbeeld iemand die helpt bij de fondsenwerving en vooral ook nieuwe vrijwilligers die het werk aan kunnen om vluchtelingen te ondersteunen die op straat moeten zien te overleven.

Wereldwinkel houdt actie 50 x 50

De wereldwinkel heeft een flinke opknapbeurt nodig en dat gaat ondanks dat men veel zelf gaat doen fors geld (zo'n 7.000 euro) kosten. Helemaal onbemiddeld is de wereldwinkel niet maar ze komen toch geld tekort. Als 50 mensen ¤ 50 geven, dan hoeft de wereldwinkel geen lening af te sluiten (ze zijn vanwege de vele problemen in de derde wereld daar nogal huiverig voor het begrip schuldenlast).

Iemand die ¤ 50 geeft krijgt een winkelpas die tot eind 2005 geldig is. Met deze pas krijgt men 10 % korting op alle artikelen in de wereldwinkel, behalve op voedingsartikelen. De wereldwinkel wordt zo een nog interessantere plaats voor het kopen van cadeaus, sieraden, kunstnijverheid, kaarten en speelgoed.

De bankrekening van de wereldwinkel heeft het nummer 2124 89321. Bijdragen onder vermelding van Actie 50 x 50.

Algemene Ledenvergadering en bijeenkomst fractie

GroenLinks Heerlen houdt zijn algemene ledenvergadering op dinsdag 19 oktober (aanvang 19.30 uur in de fractiekamer van GroenLinks of bij grote opkomst in een van de andere naast gelegen vergaderruimtes; ingang Geleenstraat naast de Its).

Er worden voor de gemeenteraadsverkiezingen hopelijk de eerste stappen in de goede richting gezet. Daarvoor moet ook het bestuur worden versterkt. En verder verwijs ik eventuele kandidaten voor deze gemeenteraadsverkiezingen naar het stukje in vanuit de raad nummer 42 1-4. Met name voor kandidaten voor een verkiesbare plaats moet het een weloverwogen besluit zijn, zowel voor de kandidaat als voor de afdeling, gebaseerd op elkaar kennen en onderling vertrouwen.

Op 20 en 21 oktober vinden de algemene beschouwingen plaats. De laatste jaren zijn deze bijna een maand uitgesteld wegens te late (reparaties van de) voorstellen. Maar nu ze op tijd zijn, heeft de fractie eigenlijk tijd te kort. Als u nog suggesties heeft, dan zijn die van harte welkom, maar wel voor aanstaande zaterdagmorgen inleveren! Dit weekeinde wordt de bijdrage van GroenLinks in elkaar getimmerd.

De volgende bijeenkomst van de fractie vindt plaats op donderdag 28 oktober as., in de fractiekamer van GroenLinks, kamer O.38 van het stadskantoor (ingang naast Its), aanvang 19.30 uur. Het nummer van de telefoon op deze kamer is: 560 39 38.

Vanuit de raad is een uitgave van de gemeenteraads-fractie van GroenLinks in Heerlen.

Per e - mail is vanuit de raad gratis. Per post kost het abonnement ¤ 5,00 per jaar.

Abonnees worden uitdrukkelijk verzocht om mee te werken aan de verdere verspreiding van vanuit de raad. Dit kan door dit bericht per elektronische post door te sturen. Ook houdt de fractie zich aanbevolen voor nieuwe adressen. Belangstellenden zijn van harte welkom.

Harrie Winteraeken verzorgt de redactie: hwinteraeken@heerlen.nl.

Bij hem kunt u terecht voor uw reacties en als u vanuit de raad niet meer wenst te ontvangen. Overigens bestaat de mogelijkheid dat er ook andere (GroenLinkse) berichten worden verzonden via dit elektronische adressenbestand.

Harrie Winteraeken

adres:
Esschenweg 65
6412 PW Ten Esschen - Heerlen
tel.nr. thuis: 045 522 87 20
tel.nr. werk: 046 420 57 66
e-mailadres thuis: hwinteraeken@heerlen.nl