Socialistische Partij


---

dinsdag 12 oktober 2004

No claim, No way! - manifestatie

Geplaatst om 14.13 uur

..

Vakbonden, politieke partijen, patiëntenverenigingen en de vakgroep voor huisartsen hadden vanochtend op het plein in Den Haag maar een heldere boodschap: "No claim, No way!" Deze leus werd bekrachtigd door ruim 60 duizend handtekeningen tegen het kabinetsvoorstel.

Bob Fosko: Hou het ziekenfonds ok, no claim no way

Zanger Bob Fosko bezong het op het podium : "Hou het ziekenfonds ok, no claim no way."Het refrein werd enthousiast meegezongen door de aanwezigen. Onder hen de voltallige kamerfracties van SP en vertegenwoordigers van patiënten.

Jan Troost (namens Chronisch Zieken en Gehandicaptenraad)

Jan Troost, van de Chronisch Zieken en Gehandicaptenraad, noemde het een omgekeerde solidariteit. "De zieken moeten voor de gezonde mensen betalen." Kort gezegd komen de plannen van het kabinet er op neer dat mensen, vanaf 1 januari, jaarlijks 63 euro extra betalen bovenop de ziekenfondspremie. Wie geen gebruik maakt van de zorg (claimt), krijgt die bijdrage terug. Maar voor veel chronisch zieken is dit uiteraard geen optie, zegt ook Jopie Verhoeven van de Reumapatiëntenbond.

Jopie Verhoeven (Reumapatiëntenbond)

Bas Vos, Landelijke Huisartsenvereniging

Ondanks dat de coalitie heeft besloten dat de no claim niet van toepassing is op huisartsen, blijft Bas Vos van huisartsenvereniging LHV `mordicus tegen' de regeling. "De zieken worden afgestraft", aldus Vos. Hij prijst de samenwerking tussen patient en huisarts in Nederland: "In ons land worden daardoor relatief weinig medicijnen verstrekt en weinig doorverwezen naar de specialist." Invoering van no claim in het ziekenfonds kan uiteindelijke schadelijke gevolgen hebben, waarschuwt Vos. "Minister Hoogervorst denkt als een boekhouder, niet als een econoom die ook oog heeft voor de gevolgen op lange termijn. Dat kost op den duur een vermogen. Het is een botte, botte schande als zo'n regeling in Nederland wordt ingevoerd."

Per ambulance komen de handtekeningen binnen

Na de toespraken komt een ambulance met sirenes Het Plein op gereden. Op een stretcher ligt, niet de premier zoals Bob Fosko speculeert, maar een flink aantal stapels postkaarten. Ruim 60 duizend protestkaarten zijn al getekend. Deze zullen worden aangeboden aan minister Hoogervorst, die helaas "niet aanwezig kon zijn."

Op de stretcher: 60.000 handtekeningen

---


De URI voor TrackBack van dit bericht is:
http://www.sp.nl/maaknederlandbeter/wp-trackback.php/67