Gemeente Nieuwegein

Collegebesluiten van 12 oktober 2004

B&W-belicht bevat samenvattingen van de openbare besluiten uit de wekelijkse collegevergadering. Hoewel deze samenvattingen met zorg zijn samengesteld, kunt u er geen rechten aan ontlenen: de samenvattingen geven immers een beknopt beeld van de beleidsstukken waarover het college heeft besloten.

Portefeuille van burgemeester Cor de Vos

Verlening marktplaatsvergunningen (2004/12565)
Het college heeft besloten een drietal marktkooplieden op de weekmarkten in Nieuwegein, die nog géén vaste vergunning hebben voor een marktstandplaats, een marktstandplaatsvergunning te verlenen.

College beantwoordt vragen PvdA-fractie over ´Nieuwegein Kiest´(2004/12564) De PvdA-fractie in de raad van Nieuwegein heeft vragen gesteld over het gevolgde proces van het strategische visie traject ´Nieuwegein Kiest´. Het college heeft deze vragen beantwoord.

Vervolg project 'Bereikbaar Plettenburg-De Wiers' (2004/13127) De resultaten van het project 'Bereikbaar Plettenburg-De Wiers' tot nu toe, zijn voor de gemeente Nieuwegein en de Vereniging Industrie en Handel (VIHN) aanleiding voor een vervolgtraject. Daarom hebben zij VenM, het centrum voor mobiliteits- en vervoermanagement in Midden Nederland, opdracht gegeven om samen met een werkgroep van vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers bedrijfs- en gebiedsgerichte vervoermanagementmaatregelen te treffen. U ontvangt hierover deze week via VenM week nog een apart persbericht.

College stelt Keuzenota Nieuwegein Kiest vast (2004/13275) Het college heeft de Keuzenota Nieuwegein Kiest vastgesteld. De Keuzenota omvat de uitwerking van de strategische visie Nieuwegein Kiest. Deze door de raad vastgestelde visie geeft aan hoe het gemeentebestuur de stad Nieuwegein in de toekomst ziet. Het college legt de Keuzenota voor aan de gemeenteraad voor definitieve besluitvorming op 11 november. De gemeente houdt 8 oktober een persconferentie over de Keuzenota. Dan verschijnt ook een persbericht.

Portefeuille van wethouder Carla Breuer

College gaat akkoord met het omzettingsplan WWB, Ioaw, loaz en Bbz 2004 (2004/12492) Vanaf 1 september 2004 geldt het Controle op maatplan. In dit plan is onder andere bepaald hoe de afdeling Sociale zaken en arbeid onderzoekt of uitkeringsgerechtigden terecht een uitkering ontvangen. In het kader van de gefaseerde invoering van de Wet werk en bijstand (WWB)treedt nu de laatste fase in werking. Wij gaan onze uitkeringsgerechtigden omzetten naar de rechten en plichten voortvloeiende uit deze WWB. Om er voor te zorgen dat iedereen voor 1 januari 2006 is omgezet hebben wij als aanvulling op het Controle op maatplan, tijdelijk een omzettingsplan gemaakt. In dit plan staan onder andere de termijnen vermeld waarbinnen we iedere uitkeringsgerechtigde willen omzetten naar de WWB. De uitkeringsgerechtigten krijgen persoonlijk bericht wanneer en hoe zij omgezet worden.

College besluit WWB eerder volledig in werking te laten treden (2004/12815) Op 1 januari 2004 is de Wet werk en bijstand (WWB) van kracht. Deze wet wordt gefaseerd ingevoerd en moet uiterlijk op 1 januari 2005 volledig in werking zijn. Dit houdt in dat op dit moment een aantal artikelen uit deze wet in de gemeente Nieuwegein nog niet gelden. Het college kan er voor kiezen deze uitgestelde artikelen eerder in werking te laten treden dan 1 januari aanstaande. Dit is nu gebeurd met als reden dat de gemeente Nieuwegein op deze wijze onder andere meer tijd heeft om de uitkeringsgerechtigden voor te lichten over de nieuwe rechten en plichten voortvloeiende uit de WWB en hun uitkeringsstatus aan te passen.

College neemt de jaarrekening Anna van Rijn College ter kennis aan(2004/12812) Van het Anna van Rijn College ontving het college de jaarrekening 2003, vergezeld van een goedkeurende accountantsverklaring. De jaarrekening 2003 is ter kennisgeving aangenomen. Wel zijn er ten aanzien van deze jaarrekening een tweetal opmerkingen:
· In tegenstelling tot de afspraken die met ons gemaakt zijn heeft het Anna van Rijn College het resultaat niet apart op de balans gepresenteerd.
· De definitieve cijfers volgens de jaarrekening 2003 wijken sterk af van de voorlopige cijfers, die ons aangereikt zijn voor het opstellen van de gemeentelijke jaarrekening 2003. Niet duidelijk is waardoor de verschillen met de voorlopige cijfers worden veroorzaakt. Deze opmerkingen zijn schriftelijk medegedeeld aan het Anna van Rijn College, waarbij gerefereerd is aan eerder gemaakte afspraken over de presentatie van het resultaat. Alsnog wordt een toelichting verlangt op de verschillen tussen voorlopige en definitieve cijfers.

Gemeente Nieuwegein beëindigt subsidie RIO(2004/13141) De Gemeente Nieuwegein beëindigt 1 januari 2005 de subsidie aan het Regionaal Indicatie Orgaan (RIO)Vecht en Lekstreek. Per die datum heeft het Rijk besloten dat de verantwoordelijkheid van gemeenten voor het instandhouden van de RIO' s overgaat naar een nieuwe centrale organisatie: het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Het CIZ neemt alle AWBZ taken over van het RIO; ook de medewerkers van het RIO komen in dienst bij het CIZ.

Portefeuille van wethouder Evert van Linge

Vrijstellingsprocedure voor bouw twee woningen Tramstraat (2004/12819) De gemeente heeft een bouwaanvraag ontvangen voor twee woningen op het perceel Tramstraat 4 (noordzijde). Het bouwplan is in strijd met het geldende bestemmingsplan "Kom Vreeswijk" omdat bergingen en tuin/onbebouwd erf. Daarom is er vrijstelling van het bestemmingsplan nodig. Het college heeft besloten deze vrijstellingsprocedure op te starten. Omdat het om een ingrijpende vrijstelling gaat, wordt eerst een inspraakprocedure gestart. Belanghebbenden krijgen dan de mogelijkheid om binnen twee weken te reageren op de aanvraag. De gemeente plaats hierover ook nog een openbare bekendmaking in de Molenkruier Op basis van de inspraakreacties bepaalt het college of de vrijstellingsprocedure wordt voortgezet.

Bezwaar tegen ophogen gronden Het Klooster (2004/11934) Om de realisatie van het bedrijvenpark Het Klooster te bespoedigen heeft het college in mei 2004 besloten om een artikel 19 vrijstellingsprocedure op te starten voor het ophogen van de deelgebieden 2 en 3. Het verzoek heeft inmiddels ter inzage gelegen. Tijdens deze periode is er één schriftelijke reactie ontvangen. Het college heeft deze zienswijze ongegrond verklaard. De vrijstellingsprocedure wordt voortgezet met het aanvragen van een verklaring van geen bezwaar bij Gedeputeerde Staten van Utrecht.

Portefeuille wethouder Corrie van Rooijen

College gaat akkoord met de jaarrekening 2003 van recreatieschap Stichtse Groenlanden(2004/11484) De rekening van baten en lasten sluit met een nadelig saldo voor resultaatbestemming van ¤ 2.073.578. Dit is bijna ¤ 96.800 minder dan het geraamde tekort van ¤ 2.170.400. Na resultaatbestemming komt de gemeentelijke bijdrage 2003 in totaal uit op ¤ 2.132.922. Het aandeel 2003 van de gemeente Nieuwegein bedraagt ¤ 193.630. In de gemeenterekening 2003 is voor het jaar 2003 verantwoord ¤ 185.463. Het nog te betalen bedrag van ¤ 8.167 te betrekken bij de Najaarsnota 2004.

Ontwerpmilieuvergunning voor Azuma b.v. (2004/12093) Het college heeft ingestemd met de ontwerpmilieuvergunning voor AZUMA b.v. aan de Ravenswade. Deze vergunning is nodig omdat het bedrijf vuurwerk wil gaan opslaan en verkopen. In de vergunning staan voorschriften vermeld die het milieu beschermen. De ontwerpvergunning ligt van 6 oktober tot en met 2 november 2004 ter inzage in de Stadswinkel van de gemeente Nieuwegein. Na deze periode wordt besloten of de vergunning definitief wordt. De gemeente plaatst een openbare bekendmaking in de Molenkruier van 6 oktober 2004. In deze bekendmaking staat vermeld hoe belanghebbenden bedenkingen kunnen indienen tegen de ontwerpmilieuvergunning.

Portefeuille wethouder Martin Monrooij

Uitbreiding carport niet toegestaan (2004/7167)
In april 2004 heeft het college vrijstelling en een bouwvergunning geweigerd voor de uitbreiding van een carport aan de Lichtegaarde. Reden hiervan was dat de bouwaanvraag in strijd is met het bestemmingsplan omdat de carport op de bestemming "groenvoorziening" wordt gebouwd. Vrijstelling van het bestemmingsplan is niet wenselijk omdat op het perceel al meer dan 60 m² aan bijgebouwen aanwezig is en in woonwijken niet meer dan 60 m² is toegestaan. Tegen het weigeringsbesluit is bezwaar gemaakt. Aangevoerd wordt dat het besluit onbevoegd is genomen en de bouwvergunning van rechtswege is verleend omdat te laat is beslist. Onderzoek heeft uitgewezen dat het besluit namens het college genomen is door het hoofd Bouw- en Woningtoezicht en dat is conform het mandatenbesluit van 30 september 2003. Bovendien is het bouwplan in strijd met het bestemmingsplan zodat er nooit een van rechtswege een bouwvergunning verleend kan zijn. Het college heeft daarom de bezwaren ongegrond verklaard.

Bezwaren tegen vergroting woning Gaffelweide ongegrond (2004/9051) In mei 2004 heeft het college aan Aannemersbedrijf van der Louw-van Wijk een bestemmingsplanvrijstelling en bouwvergunning verleend voor het vergroten van de woning Gaffelweide 18 te Nieuwegein. Tegen deze besluiten hebben twee achterburen bezwaar aangetekend. Na heroverweging blijft het College bij haar standpunt dat zij in redelijkheid heeft kunnen besluiten tot verlening van deze vrijstelling en bouwvergunning. De bezwaren worden ongegrond verklaard.

Voorstel aan raad over voorkeursrecht percelen Het Klooster (2004/12826) Het voorkeursrecht moet altijd gekoppeld zijn aan de meest recente planologische plannen. Nu de ontwerpbestemmingsplannen "Het Klooster 2004, correctieve herziening" en "Het Klooster-Zuid, correctieve herziening" in procedure zijn gebracht, is het nodig om het voorkeursrecht op de percelen in deze gebieden te koppelen aan de nieuwe plannen. Het college stelt daarom de raad voor dit meteen te regelen, zodra de raad beide bestemmingsplannen zal vaststellen. Dit zal waarschijnlijk tijdens de raadsvergadering in januari 2005 gebeuren. Voor die datum wordt de commissie ABZ nog geïnformeerd en om advies gevraagd. De eigenaren van de percelen zijn hierover schriftelijk geïnformeerd.

Vaststelling bouw- en sloopvergunningen (2004/13128) Het college heeft een lijst met de te verlenen bouw- en sloopvergunningen vastgesteld. Deze lijst verschijnt in principe volgende week woensdag als openbare bekendmaking in de Molenkruier.

College stelt tarieven gemeentelijke belastingen vast (2004/13142) Het college heeft de tarieven van de gemeentelijke belastingen en rechten voor 2005 vastgesteld. Het voorstel wordt nu aan de gemeenteraad voorgelegd voor definitieve besluitvorming. De gemeente houdt 8 oktober een persconferentie. Dan verschijnt ook een persbericht. Evenementenkalender

(*) Het presidium is een vertegenwoordiging uit de gemeenteraad, bestaande uit burgemeester, vijf raadsleden en de raadsgriffier. Het presidium doet een voorstel aan de gemeenteraad en de raadscommissies welke stukken op welke wijze behandeld worden in hun vergadering.

(Deze B&W-Belicht bevat waarschijnlijk niet de samenvattingen van álle openbare besluiten van de laatste collegevergadering. Ook staan in deze B&W-Belicht waarschijnlijk enkele samenvattingen van besluiten uit éérdere collegevergaderingen. De publicatie van een samenvatting in B&W Belicht wordt namelijk regelmatig één of twee weken uitgesteld, omdat de gemeente eerst direct betrokkenen wil inlichten over het besluit. Daarmee wordt voorkomen dat direct betrokkenen via de pers worden geïnformeerd over besluiten die hen heel direct aangaan.)

Invoerdatum 14-10-2004