Provincie Limburg

Nominaties bekend Limburgse voorronde Nationale Onderwijsprijs en speciale Limburgse VMBO-prijs

Winnaars worden bekend gemaakt tijdens feestelijke bijeenkomst op 13 oktober a.s.

Op 13 oktober a.s. vinden in het Gouvernement te Maastricht de Limburgse voorrondes plaats van de Nationale onderwijsprijs. Zes scholen zijn genomineerd. De winnaars van zowel de categorie basisonderwijs (BO) als voortgezet onderwijs (VO) gaan door naar de finale van de Nationale Onderwijsprijs 2004 in Utrecht. Tijdens de provinciale voorrondes wordt ook de speciale VMBO-prijs uitgereikt. Met deze prijs wil de Provincie Limburg scholen voor VMBO extra in het zonnetje zetten en innovatieve ideeën/initiatieven binnen het VMBO stimuleren. Aan de prijs is een bedrag van 15.000,- verbonden.

De genomineerde scholen zijn in de categorie primair onderwijs: OJBS De Omnibus uit Baarlo, BS Het Heilig Hart uit Sibbe (Valkenburg) en BS De Klingerberg uit Venlo. In de categorie voortgezet onderwijs zijn de drie genomineerden: het Sint-Maartenscollege uit Maastricht, het Raayland College uit Venray en Het Kwadrant, gevestigd te Weert. De genomineerden voor de speciale VMBO-prijs zijn het Brandenberg College uit Landgraaf, het DaCapo College uit Sittard-Geleen en het Stedelijk Lyceum uit Roermond.

Tijdens een feestelijke bijeenkomst op woensdag 13 oktober a.s. presenteren de genomineerde scholen hun projecten in de Statenzaal van het Gouvernement te Maastricht. De beide winnaars ontvangen een speciaal ontworpen trofee en gaan door naar de finale van de Nationale Onderwijsprijs 2004 in het Beatrixtheater te Utrecht op woensdag 26 januari 2005.
Gedeputeerde Martin Eurlings maakt aan het einde van de avond bekend welke scholen in Limburg hebben gewonnen. Deelname aan de competities als deze zijn heel stimulerend voor het onderwijs. Als provinciaal bestuur hechten wij daar grote waarde aan. Onderwijs biedt jongeren kansen en perspectief. Initiatieven als deze passen daarom uitstekend in de provinciale themas Ondernemend Limburg en Jong zijn in Limburg, aldus de gedeputeerde.

Tegelijk met het bekendmaken van de winnaars van de Limburgse voorrondes van de Nationale Onderwijsprijs wordt op 13 oktober ook de winnaar van de provinciale VMBO-prijs bekend gemaakt. Deze prijs is bestemd voor de school met het meest aansprekende idee voor het doorvoeren van vernieuwingen in het VMBO. Een speciale jury voor de VMBO-prijs heeft drie projecten genomineerd. Van de drie genomineerde scholen wordt een filmpje opgenomen. Begin oktober ontvangen alle scholen met voorbereidend beroepsonderwijs een DVD met de presentaties van deze drie genomineerde scholen. De filmpjes worden ter beoordeling voorgelegd aan een afvaardiging van 5 leerlingen per school. Zij kunnen schriftelijk hun stem uitbrengen.
Op basis van deze stemming wordt uiteindelijk de winnaar van de Limburgse VMBO-prijs bepaald, een door de Provincie Limburg ter beschikking gesteld bedrag van 15.000,-, bedoeld om het ingediende idee verder te ontwikkelen. Daarnaast worden twee aanmoedigingsprijzen uitgereikt van 2.500,-.

De Limburgse voorrondes maken onderdeel uit van de tweejaarlijkse Nationale Onderwijsprijs. In elke provincie hebben scholen een informatiepakket ontvangen met de oproep een activiteit of project in te zenden uit de alledaagse schoolpraktijk. Een provinciale jury beoordeelt de inzendingen uit de eigen provincie. De jury wordt dit jaar gevormd door Terence Vroomen, lid Provinciale Staten (CDA) en docent aan het Bouwens v.d. Boyecollege in Panningen; Marly Penders, docente en adjunct-directeur Don Boscoschool te Stein, winnaar Onderwijsprijs Limburg 2000; Jan Salden, (onderwijs)redacteur Dagblad De Limburger.

Initiatiefnemer van de Nationale Onderwijsprijs is het Instituut voor Nationale Onderwijs Promotie (INOP) te Nijmegen. De prijs werd voor de eerste keer uitgereikt in 1993 en is ingesteld om de creatieve kanten van het Nederlands onderwijs voor het voetlicht te brengen en te laten zien dat het Nederlandse onderwijs vitaal en inventief te werk gaat. In het kader van deze prijs werkt het INOP samen met tal van (onderwijs)organisaties, waaronder de twaalf provinciebesturen. Alle ingezonden projecten zullen binnenkort zijn te vinden op website www.onderwijsprijs.nl

24-9-2004 16:03