PERSBERICHT d.d. 27 september 2004

Striptekenworkshops voor kinderen tijdens herfstvakantie bij Stripmuseum

Winnaars De Belofte trappen af met masterclass van Jan Kruis

Het Nederlands Stripmuseum Groningen start deze herfstvakantie met het geven van striptekenworkshops. Kinderen leren hierbij striptekenen van uiterst vaardige striptekenaars. De workshops vinden in de herfstvakantie (18 t/m 31 oktober) twee maal per dag plaats, om 11:00 en 12:00 uur. Bij grotere belangstelling zullen er extra workshops plaatsvinden. De aftrap vindt plaats op woensdag 13 oktober met een speciale masterclass van Jan Kruis (o.a. bekend van de strip Jan, Jan's en de kinderen) voor de winnaars van de Striptekenwedstrijd van De Belofte.

De workshop
Tijdens een workshop, die 45 minuten duurt, krijgen 20 kinderen de mogelijkheid hun striptekenkunsten te verbeteren. Thema tijdens de workshops is het verzinnen van een eigen stripheld. De ervaren tekenaars die hierbij gaan helpen zijn: Frank Vleeshouwer, Jan Willen de Vries en Dirk van der Meer. Gemaakte strips kunnen automatisch meedoen met de wedstrijd van De Belofte. Inschrijven voor de workshops kan telefonisch of aan de balie van het Stripmuseum. Ouders zijn ook van harte welkom om aan de workshops deel te nemen.

Striptekenwedstrijd
De Belofte is een wedstrijd waarbij het Nederlands Stripmuseum Groningen jong striptekentalent een podium wil bieden. Genomineerden van ieder kwartaal mogen hun werk exposeren in het Stripmuseum. Daarnaast besteedt het Dagblad van het Noorden aandacht aan de inzendingen. Lezers kiezen een publiekswinnaar via de website van deze krant. Bovendien winnen genomineerden een masterclass van een bekende striptekenaar. De genomineerden van het derde kwartaal gaan op 13 oktober onder leiding van Jan Kruis aan de slag. Deze masterclass is direct het startsein voor de workshops in de herfstvakantie. Aankomend talent kan voor meer informatie over De Belofte op de website www.stripmuseumgroningen.nl kijken.

Nederlandse Striphelden
In het Nederlands Stripmuseum Groningen kan men kennis maken met bekende Nederlandse striphelden als Erik de Noorman, Sjors en Sjimmie, Agent 327 en Ollie B. Bommel. Jan, Jans en de kinderen ontvangen de bezoekers in hun huiskamer (een carrousel) die vervolgens tot leven komt. De stripfamilie vertelt alles over de geschiedenis van de strip in Nederland.

Leuk voor stripfanaten, volwassenen en kinderen
De collectie rondom diverse Nederlandse stripfiguren is opgedeeld in speciale ruimtes voor kinderen, volwassenen en echte kenners. Naast originele tekeningen van Paulus de Boskabouter kunnen kinderen ook echt in zijn kabouterwereld stappen. Voor de echte kenners zijn er unieke stukken uit de Nederlandse striphistorie te bewonderen. Men vindt de collectie in het doolhof waar iedere bezoeker een bijzondere ontdekking beleeft. Naast de vaste collectie zijn er ook twee wisseltentoonstellingen van Gerrit de Jager (over de familie Doorzon) en van Peter Pontiac (overzichtstentoonstelling oeuvre) te bewonderen.

Striphistorie
In het museum komt men alles te weten over de allereerste strips in de wereld. Bovendien heeft de strip door de jaren heen een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Zo maakt de bezoeker een reis van de eerste hiërogliefen tot de modernste computeranimaties. Ook komt de historie van de strips in kranten aan bod. In 'de kiosk' is een presentatie te vinden van de krantenstrip van 1900 tot nu.

Voor meer informatie over Het Nederlands Stripmuseum Groningen kan men bellen met: 050-3178470. Ook kan men een kijkje nemen op www.stripmuseumgroningen.nl.

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht